Formule E: Jaguar TCS Racing eindigt tweede in het kampioenschap

Na zestien races in elf steden op vijf continenten is Jaguar TCS Racing als tweede geëindigd in het 2023 ABB FIA Formula E World Championship met 292 punten – het grootste puntenaantal van het team in de Formule E. Met elf podiumplaatsen, vier overwinningen en drie poleposities heeft het team veel succes geboekt. Mitch Evans eindigde derde in het pilotenklassement, met 197 punten, zijn beste score in de Formule E, en slechts twee punten achter Nick Cassidy, die tweede werd.

(persbericht)

Sam Bird sloot het seizoen af met de achtste plaats. Na drie bijzondere jaren samen was de finale in Londen de laatste race van Sam Bird bij het team. Sam vervoegde Jaguar TCS Racing in 2020 en was een essentieel onderdeel van het team. Hij behaalde zeven podiumplaatsen en twee overwinningen en verzamelde maar liefst 215 punten. Als veteraan in de paddock nam Sam dit jaar deel aan zijn honderdste Formule E-race. Bij het ingaan van de laatste race stond Jaguar TCS Racing in punten gelijk met Envision Racing. Mitch Evans stond op de eerste startrij, Sam Bird op de zesde. De eerste vijf ronden van de verregende race werden geleid door de safety car voordat de E-Prix om veiligheidsredenen werd afgevlagd. De race werd nog een keer rood afgevlagd voordat de groene vlag werd gezwaaid, anderhalf uur nadat de race had moeten beginnen. Na de rollende herstart wisten Nick Cassidy en Mitch Evans een voorsprong uit te bouwen en vochten ze samen om de teamtitel. Na dertig ronden in bijzonder moeilijke raceomstandigheden wist de Envision van Nick Cassidy de overwinning te pakken, met slechts 4,9 seconden voorsprong op Mitch. Ondertussen reed Sam Bird een efficiënte en ordelijke race om uiteindelijk als zevende de finish van het ExCeL-circuit te halen.

Met de 29 en 7 punten van respectievelijk Nick Cassidy en Sébastien Buemi veroverde Envision Racing, het klantenteam van Jaguar, de titel van het Wereldkampioenschap Formula E 2023 van ABB FIA met 304 kampioenschapspunten. Seizoen 2023 was een van de meest competitieve tot nu toe voor Jaguar TCS Racing met een recordaantal punten, podiumplaatsen, poleposities en overwinningen.

James Barclay, teambaas van Jaguar TCS Racing: “Wat een ongelooflijk raceseizoen in het nieuwe Gen3-tijdperk van de Formule E. Dat het kampioenschap in de laatste race wordt beslist tussen ons en ons klantenteam, bevestigt de prestaties van de Jaguar I-TYPE 6. Het feit dat we dat hier in Londen mochten realiseren, maakt het helemaal uniek. Hoewel we teleurgesteld zijn dat we naast de WK-titel bij de teams hebben gegrepen, ben ik ongelooflijk trots op alles wat we dit jaar als constructeur en team hebben bereikt. Een dubbelzege voor Jaguar in het teamsklassement met Envision Racing als winnaar is een uitzonderlijk resultaat. Ik wil iedereen bij Envision Racing feliciteren met hun Teams-titel. Ook wil ik Sam heel erg bedanken. We beleefden drie geweldige jaren samen en hij heeft bijgedragen aan het succes dat we als team hebben geboekt. Sam verwerft daarmee een plaats op een lijst van illustere piloten die voor Jaguar hebben gereden en ik weet dat hij daar trots op is, net als wij. Sam is een extreem getalenteerde piloot en het was een voorrecht om met hem samen te werken. Hij zal het ongetwijfeld erg goed doen in de toekomst. Tot slot willen we onze collega’s en partners en onze vrienden over de hele wereld bedanken. Zonder hen zou niets van dit alles mogelijk zijn. Ze helpen de prestaties op en naast de baan te verbeteren en zijn van onschatbaar belang voor ons succes.

Mitch Evans, Jaguar TCS Racing-piloot #9: “Over het algemeen moet ik dit jaar als positief zien. Vier overwinningen, drie poleposities en zeven podiumplaatsen is een enorme prestatie. Op een bepaald moment in het seizoen had ik 80 punten achterstand. Dat ik die achterstand heb weggewerkt en tot op het laatste nippertje kon strijden om het kampioenschap, is positief. Ik ben echt trots op mijn persoonlijke prestaties, maar het team was ongelooflijk en ik kan het niet genoeg bedanken. Van iedereen op het circuit tot in de fabriek, iedereen bij Jaguar TCS Racing was vastbesloten om te winnen. Een laatste bedankje aan al onze fans en partners voor al hun steun dit jaar.

Sam Bird, Jaguar TCS Racing-piloot #10: “We hebben alles gegeven en gedaan wat we konden vandaag, maar helaas hadden we aan het begin van het weekend een te grote achterstand. Felicitaties aan Envision voor hun zege in het wereldkampioenschap. Algemeen gesproken is dit een teleurstellend seizoen voor me geweest, met veel gemiste kansen in het begin, maar ik moet de positieve dingen zien. Het tempo lag hoog, ik heb vier podiumplaatsen behaald, bijna 100 punten gescoord en ben als achtste geëindigd in het kampioenschap, voor een aantal grote namen. Het is bitterzoet om het team te verlaten, de afgelopen jaren waren er heel wat ups en downs, maar ik wil van de gelegenheid gebruik maken om het team te bedanken voor alles en ik kijk uit naar wat de toekomst brengt.”

Seizoen 2024 van het ABB FIA Formula E World Championship begint op 13 januari 2024 in Mexico-Stad.