F1 Silverstone: Verstappen wint, knappe podiumplek voor Norris

Max Verstappen (Red Bull) heeft nu ook de GP van Groot-Brittannië gewonnen. Het is zijn zesde opeenvolgende zege en de elfde dit seizoen voor Red Bull, waarmee de Oostenrijkse renstal het record van McLaren evenaart. Lando Norris (McLaren) kon in het slot Lewis Hamilton (Mercedes) afhouden en finishte knap als tweede, Hamilton werd derde.

Alpine zal dit weekend snel willen vergeten. Terwijl hun grootste rivaal McLaren hun beste weekend sinds lang beleefde, vielen beide Alpine-rijders uit de race. Esteban Ocon (Alpine) moest opgeven door een hydraulisch lek in zijn wagen. Pierre Gasly (Alpine) kwam dan weer in aanraking met Lance Stroll (Aston Martin) waardoor de Fransman de strijd moest staken door een kapotte ophanging. Ook Kevin Magnussen viel uit en zorgde iets voorbij halfweg voor een safety-car.

Gereserveerde eerste plek, feest bij McLaren

Die safety car-periode kon roet in het eten gegooid hebben bij Lando Norris (McLaren), maar de Brit hield knap stand tegen een aandringende Lewis Hamilton (Mercedes). Oscar Piastri (McLaren) verloor wel een plek door de safety car en viel zo net naast het podium. Vooraan was er opnieuw niks te beginnen tegen Max Verstappen (Red Bull). De Nederlander boekte zijn zesde zege op een rij en bezorgde zijn Oostenrijkse werkgever een elfde opeenvolgende overwinning, een evenaring van het record van McLaren uit 1988.

In de WK-stand heeft Verstappen nu een voorsprong van 99 punten op zijn ploegmaat Sergio Pérez, die na een dramatische kwalificatie alsnog als zesde finishte. Fernando Alonso (Aston Martin) behoudt zijn derde plek, Lewis Hamilton (Mercedes) is tot op zestien punten genaderd van de Spanjaard. Bij de constructeurs staat Red Bull meer dan 200 punten voor op Mercedes, die op zijn beurt 22 punten voorsprong heeft op Aston Martin. Ferrari volgt op bijna 50 punten van de Duitsers. McLaren springt na een fantastisch weekend over Alpine naar de vijfde plek en beschikt over twaalf punten bonus op de Franse renstal.

De F1 last nu een pauze van een week in om daarna op de Hungaroring in de Hongaarse hoofdstad Budapest de twaalfde manche van het seizoen af te werken. Van 21 tot 23 juli razen de F1-bolides er over het asfalt. Het weekend daarop, van 28 tot 30 juli, is Spa aan de beurt.