FIA ERC Zweden: sterke tegenstand voor Hayden Paddon

Dit weekend vindt in Karlstad de vijfde ronde van het ERC plaats. De Bauhaus Royal Rally of Scandinavia kan rekenen op heel wat Europese toppers, al blijft de leider in het FIA ERC voorlopig wel de Nieuw-Zeelander Hayden Paddon (Hyundai). De Nieuw-Zeelander komt zoals gebruikelijk met een Hyundai i20 N Rally2 van het BRC Racing Team aan de start. 

Foto: © FIA ERC / tekst: Koen Nuyts

Paddon zal in Zweden heel wat tegenstand krijgen, onder meer van de Noor Mads Østberg (Citroën C3 Rally2) die hoopt om in Zweden, net als in Letland goed te scoren. Østberg, die genavigeerd wordt door de Zweed Patrik Barth, staat derde in het ERC-klassement en heeft 44 punten achterstand op leider Hayden Paddon.

Martins Sesks die de voorbije twee ERC-wedstrijden wist te winnen, mogen we ondertussen ook bij de topfavorieten rekenen. Hij brengt opnieuw zijn Fabia RS Rally2 in stelling. Ook WRC2-rijder Oliver Solberg zal een te duchten tegenstander zijn. Voor deze wedstrijd stapt hij echter over naar een VW Polo R5. Het zal trouwens een leuk familiegebeuren worden voor de familie Solberg. In de marge van de ERC-wedstrijd is er een Legends-demonstratie, waaraan vader Petter (Citroën C4 WRC), moeder Pernilla (Mitsubishi Lancer EVO6) en oom Henning (Toyota Celica) zullen deelnemen. 

De familie McRae maakt ook de verplaatsing naar Zweden. Vader Alister rijdt een Ford Escort MK2 voor, terwijl zoon Max met zijn Opel Corsa Rally4 punten wil scoren in het ERC-Junior-kampioenschap. 

De terugkeer van de internationale rallysport naar de regio Värmland in Zweden betekent dat de iconische Colin’s Crest-sprong terug is. Colin’s Crest maakt deel uit van de 9,01 kilometerlange Colins-etappe, een herwerkte versie van de beroemde Vargåsen-test. De jump trekt traditioneel duizenden fans. De sprong van 45 meter van Eyvind Brynildsen in een Ford Fiesta R5, behaald in 2016, blijft het Colin’s Crest-record.

De shakedown in Back-Hult start vandaag. Morgen, vrijdag, en zaterdag wachten er telkens acht proeven op deelnemers.