Crowdstrike Spa 24: BMW de winnaar, Italianen in hoek van de klappen en meer dan 80.000 toeschouwers

De 75ste editie van de 24 Hours of Spa, een jaar voor de eeuwviering, ging voor de 25ste maal naar BMW en het Beierse merk is dan ook dé constructeur van deze editie. Maar BMW maakte niet als enige de race…

Foto’s: SRO

BMW won de wedstrijd en is dus zonder meer de constructeur van de 75ste editie van de klassieker in de Ardennen. BMW had echter nog beter kunnen doen, als Neil Verhagen in de Rowe BMW M4 GT3 onze landgenoot Charles Weerts in de WRT BMW M4 GT3 niet van de baan had geramd tijdens een Full Course Yellow. Uiteindelijk ging de zege dus naar Eng-Wittmann-Yelloly, met de tweede WRT BMW M4 GT3 op de zesde plaats, met achter het stuur Maxime Martin, Valentino Rossi en Augusto Farfus.

Charles Weerts vertelde autosportwereld na de race dat zij inderdaad de wagen hadden om mee te spelen voor de zege. “Als je uitvalt met een wagen die niet echt vooraan meekan, zoals in 2022, dan is dat zo, maar deze opgave is echt zeer zuur. We hadden absoluut kunnen winnen.”

Audi en de Beker van de Koning

Achter BMW maakten Audi en Porsche mee de wedstrijd en in mindere mate deed ook Mercedes dat. De verrassing van het jaar kwam uit het kamp van Audi, met een fantastische wedstrijd van de #17 Scherer Sport PHX Audi van Thiim-van der Linde-Engstler. Audi Sport was weer bij de les en behaalde niet alleen een algemeen podium, maar ook podiumplaatsen in de klassen ‘Gold’ en ‘Silver’, en dat dankzij het Belgische Comtoyou Racing. Bovendien ging ook de Beker van de Koning naar Audi.

Porsche was goed voor de polepositie en de snelste ronde en een zege in de ‘Bronze’ klasse, maar met een vierde plek na een dijk van een race kan Porsche – en met hen Mathey EMA – zeker niet tevreden zijn. Laurens Vanthoor nam meer dan negen uur voor zijn rekening, maar hij en zijn teamgenoten werden niet beloond voor de geleverde inspanningen.

De laatste Duitse constructeur is Mercedes-AMG en ondanks het feit dat de bolides uit Stuttgart nooit helemaal in de vuurlinie zaten, werd het wel een tweede plaats voor Mercedes, naast een zege in ‘Pro-Am’.

Klappen voor Italianen

De Italianen kenden een dramatische editie van de 24 Uur van Spa, met uitzondering van een zege in ‘Silver’ voor Lamborghini. In de strijd om de algemene zege werden Ferrari en Lamborghini gewoon weggevaagd. Bij Lamborghini lag een epidemie aan remproblemen mede aan basis van het falen, bij Ferrari was er niets te merken van de vorm die het merk etaleerde in Le Mans en op de Nürburgring.

Bij de Britten gaf McLaren zijn visitekaartje af, met een top 10 voor Optimum Motorsport, meteen ook goed voor de zege in de Gold Cup en een derde plek in de Bronze Cup. De enige Aston Martin aan de start bereikte ook de finish, maar daar is meteen alles mee gezegd.

Vermelden we nog dat 83.677 bezoekers de 75ste editie bijwoonden. Afspraak nu van 27 tot 30 juni 2024 voor de eeuweditie van de grootste GT-race ter wereld.