WK en Euro RX Zweden: Ide leider af, Vranckx komt terug

In het Zweedse plaatsje Höljes is de tweede dag van de derde manche van het FIA Wereldkampioenschap rallycross en de vierde manche van het Europese kampioenchap afgewerkt. Tevens vond de tweede manche van RX2e plaats.

Foto: © Johan Dingenen

Twee Belgen streden mee in Höljes. Enzo Ide had een leidersplaats te verdedigen in Euro RX1 (Supercars) en Viktor Vranckx moest dan weer punten goedmaken in RX2e na een gemiste finale in de eerste wedstrijd in Noorwegen.

Enzo Ide begon op zondagochtend in Euro RX1 met winst in zijn startgroep van de vierde reeks prima. Dat leverde hem een vierde reekstijd op en tevens een plek op de eerste rij van zijn halve finale. In de laatste groep reden drie rijders nog sneller op een baan die steeds sneller werd. De zondag waren er immers erg wisselvallige weersomstandigheden waarbij nu en dan regen viel. Dat maakte dat de rijders niet altijd onder dezelfde omstandigheden hun reeks moesten afwerken.
In de eerste halve finale was de Zweed Robin Larsson (Audi S1) de beste nadat die ook al leidde na vier heats. De Noor Sivert Svardal (tweede) en de Brit Patrick O’Donovan (derde), gestart vanop de laatste rij, mochten mee naar de finale. In de tweede halve finale stond de Zweed Anton Marklund op de pole met Ide naast hem. Marklund kwam goed weg, maar Ide kon vanop zijn positie niet meteen de aansluiting vinden. Er werd dan beslist om snel te jokeren maar de Let Janis Baumanis deed net voor hem hetzelfde. Rondenlang moest Ide achtervolgen, maar zonder resultaat. Met een vierde plek greep Enzo Ide net naast een finaleplaats. Anton Marklund deed dat als eerste wel, net als de Deen Ulrik Linnemann en Janis Baumanis.
Vervolgens kwam Marklund met zijn Ford Fiesta het beste weg in de finale. Maar al snel bleek diens ruitenwisser niet meer te werken, wat hem het zicht belemmerde. Patrick O’Donovan profiteerde optimaal en kwam als eerste over finish, gevolgd door de Zweed Robin Larsson en de Deen Ulrik Linnemann. Marklund loopt zo niet te ver uit en is nu leider in het kampioenschap met 61 punten. Patrick O’Donovan is tweede (*) met 57 punten, Ide heeft er 56. Met nog twee wedstrijden te gaan, Mettet en Buxtehude, blijft het dus razend spannend. Ide zelf: “Het was moeilijk om in de halve finale weg te raken vanop de eerste rij door het water. In feite had men telkens moeten vegen. Je zag dat ook in de eerste halve finale waar Andreas Bakkerud niet weg raakte. Toen ik vervolgens in de finale zelf Marklund snel weg zag rijden vreesde ik dat het kampioenschap nagenoeg beslist was. Maar dankzij zijn problemen blijft het nu toch spannend.”

In RX2e kende die andere Belg, Viktor Vranckx, een moeilijke start van het kampioenschap in Noorwegen. Zaak was om in Zweden opnieuw dichterbij te sluipen. En in die opdracht is de kampioen van 2022 geslaagd. Vranckx kon ondanks een slechte wegligging van zijn wagen in de finale toch nog als tweede eindigen in de finale. De Noor Ole Henry Steinsholt won dan wel, maar die rijdt niet het volledige kampioenschap. De Zweed Isak Sjökvist werd derde terwijl een andere titelconcurrent, Nils Andersson, slechts vijfde werd. De jonge Belg klimt in de stand op naar de derde plek en heeft 27 punten. Dat zijn er negen minder dan leider Isak Sjökvist en vier minder dan Nils Andersson.

In het wereldkampioenschap rijgt de Zweed Johan Kristoffersson de overwinningen aan elkaar. Kristoffersson heerste ook in het regenweer, won de derde en vierde heat, vervolgens zijn halve finale en daarna de ultieme finale. Daarmee is de regerend kampioen toe aan zijn derde clean sweep op rij. Zijn landgenoot Timmy Hansen werd tweede en Kristofferssons teamgenoot Ole-Christian Veiby werd derde. Kristoffersson heeft 69 punten, liefst 27 punten meer dan de Fin Niclas Grönholm die tweede is in de stand.

In Euro RX3 ging de overwinning naar de Noor Espen Isaksaetre met een Audi A1 van Volland Racing. De Pool Damian Litwinowicz, teamgenoot van Isaksaetre, werd tweede en blijft leider. De Noor Jens Hvaal vervolledigde het podium.

(*) Patrick O’Donovan kreeg na de wedstrijd nog een zogeheten “reprimand” voor duwwerk in de finale van Euro RX1. Gezien dat zijn tweede reprimand of waarschuwing van dit jaar was, worden er vijf punten afgetrokken van zijn aantal kampioenschapspunten. Dat brengt Ide op plaats twee, uiteraard nog steeds met een achterstand van vijf punten op Anton Marklund. Janis Baumanis schuift naar plek drie en O’Donovan wordt zo vierde.