WK en Euro RX Zweden: wisselend succes voor de Belgen op dag één

In het Zweedse Höljes is zopas de eerste dag van de derde manche van het FIA Wereldkampioenschap rallycross en de vierde manche van het Europese kampioenschap afgewerkt. Onze landgenoten Viktor Vranckx en Enzo Ide zijn er aan het werk in respectievelijk RX2e en Euro RX1.

Foto: © Johan Dingenen

In Euro RX1, het Europese kampioenschap rallycross voor Supercars, verdedigt Enzo Ide (Audi S1) zijn leidersplaats. Hij reisde naar Zweden af met één luttel puntje voorsprong op de Zweed Anton Marklund (Ford Fiesta). Na drie reeksen is het Marklunds landgenoot Robin Larsson (Audi S1) die de leiding in handen heeft. Marklund zelf is voorlopig tweede en de Noor Andreas Bakkerud, teamgenoot van Larsson, is derde. Ide moet vooralsnog vrede nemen met een vijfde plek. Hij liet een tweede, vijfde en negende reekstijd noteren waarbij in die laatste reeks Ide duidelijk problemen kende met de Audi. Hopelijk voor de Belg keert het tij op zondag.

In RX2e vergaat het die andere Belg, Viktor Vranckx, dan weer veel beter. Die leidt na drie reeksen waarbij hij de beste was in de eerste en tweede reeks. In de derde en laatste reeks van de dag werd een tweede tijd op de tabellen gezet. De Noor Ole Henry Steinsholt is voorlopig tweede, voor Vranckx’ titelconcurrenten Nils Andersson en Isak Sjökvist.

In het wereldkampioenschap staat er net als de voorbije twee wedstrijden voorlopig geen maat op de Zweed Johan Kristoffersson Die won zaterdag de superpole en de eerste twee reeksen van het weekend. Zijn teamgenoot Ole Christian Veiby is voorlopig tweede voor Kevin Hansen.

In Euro RX3 leidt de Noor Espen Isaksaetre met zijn Audi A1 van Volland Racing voor de verrassend sterke Portugees Joao Ribeiro.

Zondag begint de actie opnieuw met een warm-up vanaf tien uur.