F1 Spielberg: Verstappen nipt op pole, Pérez opnieuw in de problemen

Max Verstappen (Red Bull) heeft zijn vierde opeenvolgende polepositie beet, deze keer voor de GP van Oostenrijk. Charles Leclerc (Ferrari) kwam heel dicht, maar strandde op enkele honderdsten van de Nederlander. Sergio Pérez (Red Bull) viel voor de vierde kwalificatie op een rij buiten de top tien.

(Foto: © Red Bull Racing)

Even was er code rood in Q1. Valtteri Bottas (Alfa Romeo) was rondgegaan en stond stil op het circuit, maar kon even later opnieuw vertrekken. Voor Yuki Tsunoda (AlphaTauri), Zhou Guanyu (Alfa Romeo), Logan Sargeant (Williams), Kevin Magnussen (Haas) en Nyck de Vries (AlphaTauri) zat de kwalificatie er na Q1 al op.

In Q2 zorgden vooral de track limits voor problemen bij onder andere Sergio Pérez (Red Bull). De Mexicaan kon tijdens geen enkele snelle ronde binnen de witte lijnen blijven en al zijn snelle tijden werden verwijderd. Een vijftiende startplek is het teleurstellende gevolg voor Pérez, die in de voorbije vier F1-weekends Q3 niet kon bereiken. Ook George Russell (Mercedes), Esteban Ocon (Alpine), Oscar Piastri (McLaren) en Bottas konden niet doorstoten naar Q3.

In Q3 was het vooral uitkijken naar wie er ook maar in de buurt kon komen van Max Verstappen (Red Bull). Charles Leclerc (Ferrari) bleek een gevaarlijke klant voor de polepositie, maar kwam een halve tiende tekort. Verstappen zal zondag voor de vierde keer op een rij vanop de eerste plek starten. Verder liet Carlos Sainz (Ferrari) de derde tijd noteren. Lando Norris (McLaren) eindigde knap op de vierde plek, Lewis Hamilton (Mercedes) maakte de top vijf compleet.

De startgrid voor de race van zondag is gekend, om 15u00 beginnen de rijders eraan. Eerst volgt er een sprint-zaterdag, met de sprintkwalificatie om 12u00 en de sprintrace om 16u30.