MotoGP Assen: Bagnaia slaat terug

Francesco “Pecco” Bagnaia stuurde op de omloop van Assen de Ducati fabrieksmachine naar een vlekkeloze zege en toonde daarmee nog maar eens de ernst waarmee hij deze WK-campagne aanpakt.

Foto: © motogp.com

Het leek het perfecte weekend te gaan worden voor WK-uitdager Marco Bezzecchi, die met de Mooney VR46 Ducati de snelste was in alle sessies en races op vrijdag en zaterdag. Maar dat was vandaag, zondag, toch wel even buiten de waard gerekend! Binder en de KTM waren het snelste weg van de lijn maar al vroeg in de wedstrijd zagen we Bagnaia naar de leiding gaan. En de Italiaan ging vervolgens op zijn gekende manier door, met een strak ritme bouwde hij gestaag aan zijn voorsprong en controleerde de race.

Marco Bezzecchi deed wat hij kon maar kon weinig tot geen tijd afknijpen van de voorsprong van Bagnaia en moest uiteindelijk genoegen nemen met een tweede plaats. En Brad Binder, die werd nog verschalkt toen de Aprilia van Espargaro en de Pramac Ducati van Martin kwamen aansluiten. De Zuid-Afrikaan tuimelde nog van het podium en zag Aleix Espargaro (Aprilia Racing) op de kleinste trede post vatten. Bagnaia blijft zo comfortabel aan de leiding van de tussenstand en haalt met deze zege net voor de zomerbreak een belangrijk psychologisch voordeel op de concurrentie.

Dixon in Moto2, Masia in Moto3

Er was een emotionele zege in Moto2 voor de Brit Jake Dixon (GASGAS Aspar Team). Alle zege aspiranten maakten hun foutjes maar het was Dixon die het meest vastbesloten was en uiteindelijk nog leider Ogura binnenhaalde om de zege te pakken. Winst dus voor Jake Dixon, voor Ai Ogura (IDEMITSU Honda Team Asia) en Pedro Acosta (Red Bull KTM Ajo). Onze landgenoot Barry Baltus (Fietenolie Raving GP) haalde een verdienstelijke twaalfde plaats.

In Moto3 zagen we een onuitgegeven eerste startrij met een eerste pole voor David Muñoz. De Spanjaard hield die enige tijd vast voor Joel Kelso (CFMOTO PrustelGP) en Riccardo Rossi (SIC58 Squadra Corse). Drama was er echter even verderop met een valpartij die de opgave betekende voor puntenleider Daniel Holgado (Red Bull KTM Tech3). Daarmee waren we vertrokken voor een gevecht tussen een tiental rijders. Op vier ronden voor het einde katapulteerde Jaume Masia (Leopard Racing) zich naar de kop van de wedstrijd. In een felbevochten laatste ronde bezondigden nog heel wat rijders zich aan al te gespierde interventies en zo zagen we de zege van Jaume Masia (Leopard Racing) voor Ayumu Sasaki (Liqui Moly Husqvarna Intact GP) en Deniz Öncü (Red Bull KTM Ajo).