IMSA Watkins Glen: Porsche wint uiterst spannende wedstrijd, Jan Heylen derde in GTD

De Sahlen’s Six Hours of the Glen werd een spektakelstuk. Pas op enkele minuten van het einde viel de wedstrijd in een definitieve plooi toen Mathieu Jaminet met zijn Porsche 963, die hij met Nick Tandy deelt, de #25 BMW van het duo Connor De Phillippi en Nick Yelloly inhaalde. Jan Heylen reed samen met zijn teamgenoten Ryan Hardwick en Zacharie Robichon een uitstekende wedstrijd en finishte derde in GTD en best geplaatste Porsche 911 GT3 R (type 992).

(Foto’s: © Porsche Motorsport)

Tijdens de eerste wedstrijdhelft gaf Porsche, met eerst de #6 van Tandy-Jaminet gevolgd door de #7 van Campbell-Nasr, de toon aan. Ook de #31 Cadillac van Derani-Sims-Aitken kwam aan de leiding door een afwijkende strategie. De #7 Porsche zag door technische problemen zijn kans op een mooie klassering verdwijnen. Op twee uur van het einde werd na een neutralisatie de groene vlag gezwaaid met de #31 Cadillac aan kop voor de #60 Meyer Shank Racing Acura, de #25 BMW en de #6 Porsche. De andere GTP-wagens hadden al een ronde of meer achterstand. Een half uur later maakten Yelloly en Tandy als eerste rijders uit de kopgroep een volgende stop. BMW speelde het tactisch sterk en ging na deze reeks aan de leiding. Een half uur later begonnen de laatste pitstops en De Phillippi behield de koppositie, maar telde slechts een handvol seconden voorsprong op Jaminet. De Fransman kwam beetje bij beetje dichter en maakte met minder dan zes minuten op de klok gebruik van het dubbelen van GT-wagens om de BMW in te halen. De wedstrijd eindigde onder geel na een ongeval van een BMW uit de GTD Pro-klasse. De #31 Cadillac werd uiteindelijk derde.

JDC Miller MotorSports maakte met een Porsche 963 zijn debuut in GTP. Mike Rockenfeller en de Nederlander Tijmen van der Helm stuurden de gele LMDh netjes naar de vijfde positie, op twee ronden van de winnende 963.

Het trio Hanley-Kurtz-Siegel (CrowdStrike Racing by APR – Oreca) won LMP2 en de zege in LMP3 ging naar Fraga-Robinson-Burdon (Riley).

Vasser Sullivan wint voor Lexus zowel GTD Pro als GTD

Ook in GTD Pro was het spannend tot het einde. De #14 Vasser Sullivan Lexus van Jack Hawksworth en Ben Barnicoat leek in de tweede wedstrijdhelft de beste papieren in handen te hebben met een comfortabele voorsprong. Deze verdween echter door een drive through na de laatste reguliere pitstops. Hawksworth kwam achter de Corvette van Antonio Garcia de baan op, maar de Engelsman wist in de slotminuten de Spanjaard knap in te halen. Hawksworth werd nadien nog door Daniel Serra (Risi Competizione – Ferrari) onder druk gezet, maar gaf de leidersplaats niet uit handen.

In GTD stond er na de safety car-fase op twee uur van het einde geen maat op de Lexus van het trio Aaron Telitz, Frankie Montecalvo en Parker Thompson. Jan Heylen had net voor deze neutralisatie overgenomen van Zacharie Robichon, die de Wright Porsche naar de derde positie had gebracht. De neutralisatie viel goed voor onze landgenoot en hij kon na zijn pitstop tijdens de gele vlag-periode als koploper in GTD de herstart nemen. De Porsche was echter niet de snelste GT op het circuit van Watkins Glen en het was onbegonnen werk om de Lexus achter zich te houden. Ook Madison Snow (Paul Miller Racing – BMW) zou nog voorbij de #16 Wright Motorsports Porsche gaan.

De AF Corse Ferrari 296 GT3 van Ulysse De Pauw, Miguel Molina en Simon Mann, uitkomend in GTD Pro, haalde door mechanische problemen het einde niet.

Uitslag