Crowdstrike Spa 24: Belgen op zoek naar winst in zwaar bevochten Bronze Cup

Opvallend, dit jaar is de beste vertegenwoordigde klasse in de Crowdstrike 24 Hours of Spa , de Bronze Cup. Met 22 deelnemers is deze klasse goed voor bijna een derde van de totale startgrid. De strijd om de zege lijkt dan ook zeer spannend te worden, met zonder meer enkele Belgen in vuurlinie.

Foto’s: SRO

HRT leidt in de voorlopige puntenstand, na een overwinning in Circuit Paul Ricard. Het team doet het met Jordan Love als extra rijder voor de line-up de #79 Mercedes, naast Haupt/Maini/Baud. Akkodis ASP heeft drie leden van de Baptista familie in de #89, met Alan Hellmeister als vierde man in de 24 Uur. GetSpeed (#3, Scholze/Assenheimer/Peroni) en Theeba Motorsport (#81, Juffali/Valente/Aron/Mettler) laten ook Mercedes-AMG bolides rijden.

Familie Machiels met Lilou Wadoux

AF Corse heeft een schitterende erelijst als het gaat om klassezeges in Spa en legt zich dit keer toe op de Bronze Cup. De #52 line-up van L.Machiels/J.Machiels/Bertolini wordt gesterkt door Lilou Wadoux en blijft trouw aan de degelijke Ferrari 488 GT3, terwijl de one-off #50 Ferrari van Mann/De Pauw/Varrone/Piguet het nieuwe model ‘296’ wordt. Hier vinden we alvast drie Belgen met kans op het podium.

Iron Dames veroverde vorig jaar de zege in de Gold Cup en behoudt in 2023 de ongewijzigde line-up van  Bovy/Gatting/Frey/Pin, hoewel het Italiaanse team nu aan de slag gaat met Lamborghini. Ook met sarah Bovy zullen we dus terdege rekening moeten houden. AGS Events zet eveneens een Huracán GT3 EVO2 in en hoopt dat Gorini/Borga/Jamin goed uit de hoek komt.

Bamber, Makowiecki en Xavier Maassen met Porsche

Met zes auto’s beschikt Porsche over het grootste Bronze Cup contingent. Herberth Motorsport brengt de #91 voor A.Renauer/R.Renauer/Bohn/G.Van Berlo aan de start en het ervaren team heeft heel wat zegekansen. Herberth werkt ook nauw samen met nieuwkomer Pure Rxcing om de #911 in te zetten voor Bachler/Malykhin/Sturm/Seefried. 

Voormalig Am Cup-winnaar Team Parker Racing maakt zijn comeback met de #62 Porsche, voor Pierce/Jewiss/Meyrick/Maassen. Huber Motorsport aan de slag gaat met Au/Fetzer/Fittje/Cairoli. Franse klepper Come Ledogar wist amper twee jaar geleden de algemene zege te veroveren, en in 2023 maakt zijn CLRT team zijn debuut met Palette/Mateau/Makowiecki/Chevalier. Grove Motorsport (#23, S.Grove/B.Grove/Bamber/De Pasquale) en Dinamic GT Huber Racing (#55, Sager/Nakken/Barker/Zoechling) vervolledigen de indrukwekkende Porsche-armada.

Ook WRT in de Bronze Cup

Ook McLaren is ook goed vertegenwoordigd dankzij een trio Bronze Cup-auto’s. Sky Tempesta Racing begon het seizoen met twee opeenvolgende podiumplaatsen voor zijn #93 line-up Froggatt/Hui/Cheever, die in Spa het gezelschap krijgen van Jeffrey Schmidt, die in 2018 op het algemene podium stond. Het seizoen van Garage 59 (#188, Ramos/Chaves/Prett/Grunewald) verliep iets minder vlot, met heel wat pech. Voor de seizoenstopper hopen ze op meer meeval. De derde McLaren komt van Inception Racing, die enkel in Spa aan de start komt met het vertrouwde kwartet Iribe/Millroy/Schandorff/Rueda.

Ook Audi heeft twee auto’s in de Bronze Cup rijden. Het Chinese Uno Racing maakt zijn debuut in de CrowdStrike 24 Hours of Spa met Fong/Rio/He/Pan in de #16 bolide. Tresor Attempto Racing laat het kwartet Mukovoz/Galbiati/Pereira/Hudspeth in de #66 rijden. Twee BMW’s vervolledigen de grote Bronze Cup-startgrid. Beide worden ingezet door voormalige algemene winnaars: Team WRT laat de #31 voor Carroll/Whale/Proctor rijden, terwijl Walkenhorst Motorsport Kell/Burchardt/Neubauer/Voisin in de #35 inzet.