Crowdstrike Spa 24: zien we een Belg als winnaar? Zestien landgenoten op de deelnemerslijst

De 75ste editie van de 24 uur van Spa oogt net als de voorbije jaren bijzonder open en in alle klassen zien we ook Belgen aan de start. Op een week van de eerste training, geven wij u graag een overzicht.

Foto: © SRO

Er zijn dit jaar drie Belgische teams in Spa, met name Boutsen VDS, Comtoyou Racing en WRT, waarbij Boutsen VDS de Franse kaart trekt in de beide Audi R8 LMS GT3, zonder één Belgische rijder, ietwat jammer toch.

Bij WRT zien we drie Belgen, met name twee in de BMW M4 met startnummer #32 en zij luisteren naar de namen Dries Vanthoor en Charles Weerts, naast Sheldon van der Linde. In de zusterwagen #46 zien we ex-winnaar Maxime samen met Valentino Rossi en Augusto Farfus. Beide auto’s doen het in ‘Pro’.

Comtoyou Racing is de Belgische hofleverancier, met niet minder dan vijf Belgen. In de wagen die in ‘Pro’ wordt ingezet zien we Fred Vervisch en Gilles Magnus met Christopher Haase, samen in de Audi R8 LMS GT3 met startnummer #11. Nicolas Baert en Maxime Soulet doen het in de #21 Audi, samen met Max Hofer en zij komen uit in ‘Gold’. In de Silver-klasse tot slot is er de #12 Audi voor Sam Dejonghe en halve Belg Loris Hezemans, naast Finlay Hutchison en Lucas Legeret.

Ook bij de Italianen

AF Corse doet het ook met drie Belgen, met name Ulysse De Pauw (Piguet-Varrone-Mann) in de Ferrari 296 GT3 met nummer #50, terwijl in de #52 Ferrari 488 GT3 vader en zoon Machiels het doen met Andrea Bertolini en Lilou Wadoux. Beide wagens vechten in de Bronze-klasse.

Lamborghini zet twee Belgen aan het werk, met Baptiste Moulin in de #60 VSR Huracan GT3 EVO2, naast Dorrbecker-Petrov-Paverud en Sarah Bovy uiteraard in de #83 Iron Dames bolide, naast het trio Gatting-Pin-Frey. Zij doen het in respectievelijk ‘Silver’ en ‘Bronze’.

Laurens Vanthoor voor een derde?

Porsche heeft twee landgenoten: in de Manthey EMA koppelt tweevoudig winnaar Laurens Vanthoor (2014-2020) en aan ex-winnaar Kevin Estre (2019) en het jonge talent Julien Andlauer. Uiteraard zien we hen in Pro. Adrien De Leener zit in een Porsche bij Dinamic GT Huber in ‘Silver’.

Een nieuwkomer op de lijst is tot slot Jean Glorieux in de CSA Racing Audi naast het duo Creed-Rougier en zijn doen het in Pro-AM.

Opvallend, tijdens de voorbije twaalf edities van de 24 Uur van Spa, waarin met de GT3’s om de zege werd gevochten, zagen we maar drie Belgen op het hoogste podium: Laurens Vanthoor tweemaal, naast Maxime Martin (2016) en Greg Franchi (2011). WRT behaalde in die periode twee zeges, naast Marc VDS eenmaal.

Vermelden we nog dat ook in de nevenwedstrijden heel wat Belgen het mooie weer maken, met de Europese GT en de Lamborghini super Trofeo. Verder zijn er ook races van de McLaren Trophy Europe en de Formula regional by Alpine.

Timing:

https://www.gt-world-challenge-europe.com/images/results/204/2023%20Fanatec%20GT%20World%20Challenge%20-%20CrowdStrike%2024%20Hours%20of%20Spa%20-%20Detailed%20Timetable%20Draft%202.pdf