F1 Canada: Verstappen opnieuw op pole, regen zorgt voor verrassingen

Max Verstappen (Red Bull) start morgen voor de derde opeenvolgende keer vanop de polepositie. Hij was in de kwalificatie voor de GP van Canada de snelste. Het afwisselende weer zorgde voor een aantal verrassingen doorheen de sessie. Zo zal Nico Hülkenberg in de race vanop de voorste startrij vertrekken.

(Foto: © Red Bull)

In een natte derde vrije training liet Max Verstappen (Red Bull) de beste tijd noteren. Hij was zo goed als drie tienden sneller dan tweede plek Charles Leclerc (Ferrari). Fernando Alonso (Aston Martin) werd derde op meer dan een seconde. Carlos Sainz schoof met zijn Ferrari-bolide tegen de muur en zorgde voor een rode vlag-periode.

Afwisselend weer zorgt voor verrassingen

Diezelfde Sainz reed in Q1 in de weg van Pierre Gasly (Alpine), die daardoor zijn ronde niet kon verbeteren en in Q1 uitgeschakeld werd. Sainz moet door zijn gevaarlijke gedrag vrezen voor een eventuele gridstraf. Naast Gasly kwamen Yuki Tsunoda (AlphaTauri), Nyck de Vries (AlphaTauri), Logan Sargeant (Williams), Zhou Guanyu (Alfa Romeo) niet verder dan Q1.

In Q2 vielen Leclerc, Sergio Pérez (Red Bull) verrassend af, mede door de regen die in het slot viel waardoor de tijden niet meer verbeterd konden worden. Ook thuisrijder Lance Stroll (Aston Martin) kon naast Kevin Magnussen (Haas) en Valtteri Bottas (Alfa Romeo) niet doorstoten naar Q3.

Hemelsluizen gaan open

Q3 lag door een rode vlag – veroorzaakt door Oscar Piastri (McLaren) – en een hevige regenbui al snel in een definitieve plooi. Max Verstappen (Red Bull) zette de rest op meer dan een seconde en pakte de 25ste polepositie uit zijn carrière. Nico Hülkenberg (Haas) bemachtigde knap de tweede plek, Fernando Alonso (Aston Martin) eindigde op de voor hem reeds vertrouwde derde plek. Het Mercedes-duo Lewis Hamilton en George Russell maakte de top vijf compleet.

De race start morgen om 20u00 Belgische tijd.