F1 Canada: een Noord-Amerikaanse tussenstop in Europese deel van seizoen

De F1 is bezig aan het Europese deel van het seizoen, maar tussen twee GP’s op ons continent trekt het circus even over de plas. De GP van Canada op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal staat op de planning en voor het derde raceweekend op een rij is er kans op regen.

(Foto: © Ferrari)

Sinds 1978 maakt het Circuit Gilles Villeneuve al deel uit van de F1-kalender en in zijn eerste jaar won er direct een Canadees zijn thuis-GP. Gilles Villeneuve reed op het toenmalige Circuit Île de Notre Dame naar de zege. Enkele jaren later verongelukte Villeneuve in Zolder en werd het circuit in Montreal naar hem vernoemd. In 1989 was er Belgisch succes in Canada, met een Williams-bolide pakte Thierry Boutsen zijn eerste van drie F1-zeges.

Verstappen en Red Bull superieur

Vorig jaar trok Max Verstappen (Red Bull) aan het langste eind en de kans is aanzienlijk groot dat dezelfde man zondag op het hoogste schavot zal staan. De Nederlander is een klasse apart dit seizoen en zal die vorm willen doortrekken. Ploegmaat Sergio Pérez kan in dezelfde wagen het niveau van de regerende wereldkampioen niet evenaren en mag zijn titeldromen stilaan beginnen op te bergen.

In de WK-stand staat Pérez namelijk 53 punten in het krijt bij Verstappen. Fernando Alonso (Aston Martin) staat voorlopig derde en heeft een voorsprong van twaalf punten op Lewis Hamilton (Mercedes). George Russell (Mercedes) sluit de top vijf af. In het constructeurskampioenschap is Red Bull uiteraard heer en meester. Daarachter volgt Mercedes, dat achttien punten bonus heeft over Aston Martin.

Timing van misschien natte sessies

Om 19u30 onze tijd start vrijdag de eerste vrije training, gevolgd door de tweede oefensessie om 23u00. Zaterdag begint de laatste vrije training om 18u30, de kwalificatie start om 22u00. De vijf rode lichten gaan zondag om 20u00 Belgische tijd uit voor de start van de GP van Canada. Op alle drie de dagen wordt er regen voorspeld.