Le Mans 24 H1: Toyota leidt, maar met druk van concurrentie

Met gevoel voor theater en voor uitpuilende tribunes is de eeuweditie van de 24 Uur van Le Mans van start gegaan. De 91ste maal dat deze wedstrijd die in 1923 voor het eerst verreden werd, werd getekend door een bewogen aanhef met onder meer een behoorlijke crash van Jack Aitken in de Cadillac van Action Express Racing.

Foto: © Porsche – Jurgen Tap

Lichte regen op de Hunaudières maakte alvast één slachtoffer: Jack Aitken in de #311 Cadillac. Hij ging op de lange rechte lijn de rail in en meteen kregen we ook de eerste safety car volgens de nieuwe regels, dus met het hergroeperen van de klassen.

Ondertussen kende ook de DKR Engineering Oreca 07 van onze landgenoten een probleem nog voor de start, met een defecte startmotor. Maxime Martin en co rijden ondertussen wel terug mee in het pak en verloren door de nieuwe SC-procedure amper tijd. Nog een slachtoffer van de openingsfase was de Inter Europol Oreca #32.

Vooraan leidt Sébastien Buemi (Toyota), voor James Calado (Ferrari), terwijl de #50 Ferrari 499P op een andere strategie lijkt te zitten en vroeg de eerste pitstop maakt. Een soort undercut zeg maar. Opvallend is ook de trein van Porsche 963 die vlak achter Ferrari en Toyota volgt, met een sterk gestarte Laurens Vanthoor.

In LMP2 leidt IDEC Sport met Paul Loup Chatin aan het stuur, terwijl in LMGTE Davide Rigon (Ferrari) het commando in handen heeft. Alessio Picariello is in zijn Iron Lynx Porsche al derde na nog maar eens een mega start, terwijl de auto’s van respectievelijk Ulysse De Pauw, Sarah Bovy en Jan Heylen, elfde, veertiende en 21ste liggen. Dries Vanthoor ligt mee in het pak in LMP2.