WRC Sardinië: leerproces voor Tom Rensonnet

Tom Rensonnet en Loïc Dumont zullen zich hun première op het Sardijnse onverhard nog lang heugen. In normale omstandigheden baadt het parcours in een schitterende zomerzon, maar Italië wordt op het ogenblik geteisterd door zware onweders. Het maakte er de opdracht van de leden van het RACB National Team niet makkelijker op, maar het gaf hun vijfde plaats in het Junior WRC wel extra uitstraling. 

(persbericht)

Tom Rensonnet en Loïc Dumont gaan onversaagd door met hun leerproces van de rally’s van het wereldkampioenschap. Deze keer namen ze het met hun Ford Fiesta Rally3 op het Sardijnse onverhard op tegen hun rivalen van het Junior WRC-kampioenschap.
Maar bij hun vuurdoop op onverhard kregen onze landgenoten voor een groot deel van hun tijd te maken met zware regenval.

“Het beeld van de traditionele stofwolken op het onverhard mochten we dus vergeten”, glimlacht Tom aan de finish. “Gedurende heel wat KP’s werden we gewoon overspoeld. Met alle gevolgen van dien.” Zo waren de sporen die de Rally1-wagens hadden getrokken veel dieper dan gewoonlijk. Dat zorgde er voor dat bij de Fords Fiesta Rally3 nogal wat banden van de velg liepen.

“In de 49 km. lange proef van vrijdag wisselden we een eerste lekke band”, doet Tom het relaas. “Bij de tweede passage ging in dezelfde proef de brandblusser in de cockpit af. En enkele kilometers verder reden we twee keer lek. We zijn ondertussen al goed getraind in het wisselen van wielen in de proeven!”

Zaterdag, toen er opnieuw een stortvloed over Olbia trok, werden de jonge Belgen verrast door een heuse modderzee. “De zichtbaarheid was zo goed als nul, en de grip zo mogelijk nog minder. Zelfs op de rechte stukken”, benadrukt Tom. “Tijdens een afdaling op de modder was het onmogelijk om de auto onder controle te houden, zelfs tegen lage snelheid. Ik zat in tweede versnelling toen ik de controle verloor. Als een slee gleed de auto in de gracht. De opgave was onvermijdelijk.”
Gelukkig was de schade slechts oppervlakkig en kon het Belgische duo via de Super Rally op zondag opnieuw vertrekken.

“Dit keer hadden we geen enkel probleem, maar de organisatoren hadden overschot van gelijk door de laatste proef voor ons te annuleren. Het parcours was echt onberijdbaar.”
In zijn analyse wikt de rijder van het RACB National Team zijn woorden:
“Ik kon vaststellen dat ik op enkele proeven op minder dan een seconde van referentie Creighton volgde. Op andere chronoritten was het lastiger. Blijkbaar voel ik me minder op mijn gemak op de meer technische en minder snelle stroken. Ik zal me nu vooral daarop toeleggen om te proberen het er in de toekomst beter te doen.”