Le Mans 24 – 1990-2000: net niet voor Thierry Boutsen

De Groep C doofde begin jaren ’90 uit, maar het decennium eindigde met de mooie GT1-wagens en Le Mans Prototypes (LMP). Na een overwinning van Bertrand Gachot, een Fransman die ooit onder Belgische licentie reed, met de iconische Mazda 787B in 1991, kwam Thierry Boutsen nog het dichtst bij een Belgische zege.

(Foto’s: © David Noels – Porsche Motorsport)

In 1993, toen hij nog bij Jordan Grand Prix actief was, werd Thierry Boutsen tweede op een ronde van de winnende Peugeot. Een losgekomen uitlaat kostte zijn Peugeot 905 op zondagmorgen de leiding en de mogelijke zege. Zo zou het voor de drievoudige GP-winnaar jammer genoeg meermaals gaan.

Stuck-Sullivan-Boutsen

Door creatief met het reglement om te gaan kwamen in 1994 twee Dauer 962 aan de start in de LM GT1-klasse, waaronder één voor de Belg en zijn teamgenoten Danny Sullivan en Hans-Joachim Stuck. Het werd voor Boutsen een derde plaats, opnieuw op een ronde van de eerste positie die werd ingenomen door de andere Dauer. In 1996 finishte onze landgenoot nog een keer als tweede, nu met een Porsche 911 GT1.

In 1999 had Thierry voorgenomen zijn carrière na de 24 Uur van Le Mans te beëindigen. Het werd echter geen gedroomd afscheid door een zwaar nachtelijk ongeval toen hij met zijn Toyota GT-One tweede lag.

Een Belgische Ferrari

Goossens-van de Poele-Bachelart

De Racing for Belgium Ferrari 333SP moet één van de meest besproken Belgische deelnames ooit in Le Mans zijn en dat voor een wagen die de finish niet zag. Het idee ontstond in het brein van Pascal Witmeur en bracht in 1996 met Marc Goossens, Eric van de Poele en Eric Bachelart een Vlaming, een Waal en een Brusselaar aan de start. Eric van de Poele had net verschillende malen het rondenrecord bijgesteld toen de wagen op zondagmorgen, met Bachelart aan het stuur, een ongeval kende.

In 1997 volgde voor Goossens een tweede van in totaal dertien deelnames. Met een Courage C41 in de kleuren van Michel Vaillant bereikte Marc een vierde plaats algemeen. Dat jaar zegevierde Michel Neugarten in GT2 met een Haberthur Porsche 911 GT2. Een jaar later werd Eric van de Poele met een Ferrari 333SP achtste en eerste in LMP1.

Bruno Lambert

In 1999 debuteerde Audi in de Franse etmaalrace. Onze landgenoot Didier Theys reed samen met Emanuele Pirro en Frank Biela in een open Audi R8R en mocht op de derde podiumtrede plaatsnemen. Marc Duez, die in zijn carrière twaalf keer aan de start stond, werd dat jaar met een Oreca Viper tweede in GTS. In 2000 eindigde een volledig Vlaamse Porsche 911, van RTM, met Rudi Penders, Kurt Dujardyn en de betreurde Philippe Verellen mooi vijfde in de klasse GT, waarin de zege ging naar de Amerikaanse Belg Bruno Lambert, ook met een Porsche.