F1 Barcelona: Alonso-gekte op aangepast circuit

Het Circuit Barcelona-Catalunya ontvangt dit weekend de F1 voor de GP van Spanje, de zevende manche van het seizoen. Carlos Sainz (Ferrari) en Fernando Alonso (Aston Martin) zullen voor eigen publiek kunnen schitteren. Net zoals in Monaco wordt er ook voor deze zondag regen voorspeld. Het circuit is wat aangepast, de chicane op het einde van de ronde wordt niet langer gebruikt.

(Foto: © Ferrari)

Na vijf opeenvolgende stratencircuits keert de F1 dit weekend terug naar een traditioneel circuit, het Spaanse Circuit Barcelona-Catalunya. Met twee Spanjaarden op de grid is er dus heel wat animo voor de GP van Spanje. Carlos Sainz (Ferrari) en Fernando Alonso (Aston Martin) mogen massaal veel steun verwachten en vooral Alonso kreeg online al een heleboel aanmoedigingen.

’33? soon’

De Aston Martin-rijder pakte dit seizoen al vijf podiumplekken, maar kon nog geen zege in de wacht slepen. De Spaanse F1-fans hopen dat hij dit weekend in zijn thuisland zijn 33ste overwinning pakt en daarom is ’33’ al een hele week trending in Spanje. Zelfs op het tennistoernooi Roland Garros in Parijs kwam het nummer al aan bod. De Spanjaard Carlos Alcaraz schreef na een wedstrijd ’33? soon’ op de camera, een verwijzing naar de mogelijk 33ste zege van Alonso.

Regenkans op een aangepaste omloop

Nadat de hemelsluizen vorig weekend openden tijdens GP van Monaco, is er ook deze week op zaterdag en zondag kans op regen. Op zaterdag zou het zelfs gaan om onweersbuien en stormweer. Zondag zouden de voorspelde buien minder hevig zijn.

Om ervoor te zorgen dat de rijders elkaar beter kunnen inhalen, besloot de F1 om de laatste chicane vlak voor de start/finish niet meer te gebruiken. De rijders zullen nu een snelle rechterbocht aansnijden voordat ze het rechte stuk opdraaien. Het is voor het eerst sinds 2006 dat de F1 die bocht zal gebruiken.

Over en uit voor Pérez?

Sergio Pérez (Red Bull) beleefde een rampzalig weekend in Monaco en vertrok puntenloos uit het prinsdom. Max Verstappen (Red Bull) profiteerde optimaal en pakte de volle buit. Hij staat nu 39 punten voor op zijn ploegmaat en grootste concurrent voor de wereldtitel. Pérez heeft dus wat goed te maken, maar op een traditioneel circuit presteert de Mexicaan minder dan op stratencircuits. Vijf van zijn zes overwinningen waren op stratencircuits en om zijn titelkansen gaaf te houden , zal hij ook op de traditionele circuits – beginnende met dit weekend – moeten presteren.

Vandaag staan twee vrije trainingen gepland, om 13u30 en om 17u00. Zaterdag volgt een derde oefensessie om 12u30, waarna de kwalificatie om 16u00 begint. De race start zondag om 15u00.