WK Rallycross: Montalegre bijt de spits af

Het FIA Wereldkampioenschap rallycross wordt komend weekend op gang geschoten in het Portugese plaatsje Montalegre. De absolute blikvanger is uiteraard de Fransman Sébastien Loeb, die zijn come-back maakt in deze discipline. Verder staat ook de tweede manche van het Europese kampioenschap waar we onze landgenoot Enzo Ide aan het werk zullen zien.

Foto: © J Dingenen

Een tiental rijders zal het in Portugal tegen elkaar opnemen in het wereldkampioenschap, sinds vorig jaar voorbehouden voor volledig elektrisch aangedreven wagens. De namen zijn nagenoeg dezelfde als die van 2022. De Duitser René Munnich zet een stap opzij bij All-Inkl.com waar Timo Scheider een come-back maakt. De meest spraakmakende come-back is uiteraard die van Sébastien Loeb. De Fransman zal met een Lancia Delta Evo-e RX dit jaar team vormen met zijn landgenoot Guerlain Chicherit. De laatste keer dat we Loeb in rallycross zagen, was in 2018, toen nog bij het fabriekteam van Peugeot. Ook de Zweed Johan Kristoffersson is opnieuw van de partij en daarmee hebben we meteen de absolute favoriet vernoemd. Hoewel men nooit de broers Timmy en Kevin Hansen mag onderschatten, zij blijven in het team van hun vader Kenneth Hansen, Hansen World RX Team.

De Europese rijders van RX1 en RX3 zijn in Portugal aan hun tweede wedstrijd toe.
In RX1 komt de Let Janis Baumanis met zijn Peugeot 208 na zijn winst in Hongarije als leider naar Montalegre. Regerend kampioen Anton Marklund (Ford Fiesta) is voorlopig tweede. Onze landgenoot Enzo Ide wil dan weer absoluut beter doen dan zijn vierde plek in Hongarije. Daar had Ide zeker de snelheid om te kunnen winnen met de Audi S1 maar vooral in de finale verliep niet alles naar wens, mede door een foutje in de jokersectie. De Audi-rijder won vorig jaar nog in Montalegre. De Deen Ulrik Linnemann ruilde zijn Ford Fiesta dan weer in voor de Volkswagen Polo waarmee Anton Marklund in 2017 Europees kampioen werd. De tegenstand is daarmee meteen gewaarschuwd.
In RX3 mogen we de Aud-rijders met hun Audi A1 van Volland Racing als voornaamste kanshebbers zien. Daar is het de Pool Damian Litwinowicz (Audi A1) die zijn overwinning in Hongarije zal willen overdoen.