GT Open Spa: winst voor Optimum Motorsport McLaren, klassezege voor Q1 Trackracing

De uithoudingswedstrijd voor International GT Open werd gewonnen door Sam De Haan en Charlie Fagg met een McLaren 720S GT3 van Optimum Motorsport. In een eindsprint kwam Christopher Haase met de Eastalent-Racing Audi R8 nog gevaarlijk dichtbij, maar de McLaren bleef met 67 duizendsten nipt voor. Ook GT Cup Open Europe was aan zet tijdens deze race en Xander Przybylak-Laurent Vandervelde wonnen met de Porsche van Q1 Trackracing de Am-klasse van dit kampioenschap.

Onder een stralende zon gingen op zondagmiddag 51 wagens van start voor een wedstrijd van 2 uur en 20 minuten, plus een ronde. Voor deze uithoudingswedstrijd, die door International GT Open en GT Cup Open Europe gezamelijk werd afgewerkt, waren drie pitstops met verplichte rijderswissel binnen bepaalde tijdsblokken geprogrammeerd.

Na een laatste safety car-neutralisatie op een 40 minuten van het einde, voerde Richard Lietz (Lionspeed – Porsche) het veld aan met minder dan een seconde voorsprong op Charlie Fagg. Iets later viel de Oostenrijker echter weg door mechanische problemen. Fagg ging als leider de finale twintig minuten in, gevolgd door Martin Kodríc (Bonaldi Motorsport – Lamborghini), Christopher Haase, Eddie Cheever III (AF Corse – Ferrari) en Marcos Siebert (Team Motopark – Mercedes). De top-5 zat binnen de zeven seconden.

Christopher Haase ging voorbij Kodric en kwam in de slotronde aansluiten bij Charlie Fagg, maar strandde in het zog van de McLaren. Marcos Siebert en Diego Menchaca werden met hun Mercedes derde op 2,4 seconden van de winnaar. De Bonaldi Motorsport Lamborghini van Kodríc-Mur werd vierde en eerste in Pro-am. Het AF Corse-duo Saada-Grunewald won met een Ferrari de Am-categorie en werd tiende algemeen.

Laurent De Meeus en zijn Engelse teamgenoot Jamie Stanley werkten een prima wedstrijd af met hun AF Corse Ferrari 488 GT3. Ze eindigden dertiende algemeen en zevende in Pro-Am. De Street Art Racing Aston Martin Vantage AMR GT3 van Bachmann-Letlaka werd 28ste en achtste in Am.

Laurent Vandervelde en Xander Przybylak winnen Am voor Q1 Trackracing

Tot kort voor het einde leken de Porsche 911 GT3 Cup (type 992) van Q1 Trackracing zowel de Pro-Am als de Am-klasse van de GT Cup Open Europe te gaan winnen. Het Spaans-Belgische duo Fidel Castillo en Nicolas Vandierendonck voerde Pro-am aan tot de Spanjaard op minder dan zeven minuten van het einde door remproblemen in het grind stond aan Bruxelles. Zo ging de overwinning naar de Volcano Motorsport Porsche van Adam Christodoulou-Evgenii Leonov. In de Am-klasse kwam de Q1 Trackracing Porsche van Xander Przybylak en Laurent Vandervelde aan leiding na de eerste pitstops. De Belgische Porsche won met een goede vijf seconden voorsprong op een Ferrari Challenge en finishte op twintig seconden van Christodoulou.

Na de race zou echter nog een onderzoek worden gevoerd naar teams die een rijderswissel tijdens de SC zouden hebben uitgevoerd. Iets wat volgens het reglement niet meetelt als een van de drie opgelegde rijderswissels.