Crowdstrike Spa 24: Laurent Gaudin aan het woord

Voor de organisator van de Crowdstrike 24 Hours of Spa is het even wennen geweest, de nieuwe datum op de kalender. Dit jaar vindt de race immers op 1 en 2 juli plaats, helemaal in het begin van de vakantiemaand juli tegenover traditioneel het laatste weekend van juli. Laurent Gaudin, General Manager van de Crowdstrike 24 Hours of Spa, maakte tijdens de eerste dag van de testen, tijd vrij voor de pers, waaronder uiteraard Autosportwereld.com.

Foto: © SRO

De eerste vraag is uiteraard logischerwijze of de verandering van datum de wedstrijd en het evenement beïnvloedt?

Laurent Gaudin: “Uiteraard brengt dat stress met zich mee, eenvoudigweg al omdat de race effectief een maand eerder plaatsvindt. We zijn uiteraard niet extreem gelukkig met die datum, maar we konden niet anders dan ons aanpassen. De F1 dicteert de wet wat betreft de autosportkalender. Dat geldt voor dit jaar, maar ook voor de komende jaren. Wat er in 2024 zal gebeuren, ligt niet in onze handen. Bovendien is de nieuwe datum ook aanpassen voor onze partners, de teams, maar we hopen we dat het niets voor de toeschouwers verandert. Op dit ogenblik verloopt de voorverkoop overigens even goed als de voorbije jaren.”

Maar er is nog steeds een effect ‘Valentino Rossi’?

“Ja, al verschilt dat van circuit tot circuit, waarbij het effect groter zal zijn in Monza en Misano dan pakweg in Hockenheim. In Spa speelt het zeker ook mee. Bovendien gaan de prestaties van Rossi in stijgende lijn en dat spreekt de fans aan.”

Is er nog sprake van een Speedweek in de toekomst?

“Goed nieuws voor de fans, die komt terug. In 2023 is het weekend voor de 24 Hours of Spa aan Curbstone voorbehouden, maar in 2024 gaan we opnieuw een Speedweek inrichten, met in principe weer een Belgische manche van de GT2 European Series. Volgend jaar vieren we overigens 100 jaar ‘24 Uur van Spa’ en het wordt dus zeker een bijzondere editie, met heel wat feestelijkheden.”

Is SRO tevreden over de evolutie van die GT2-categorie?

“GT2 is de toekomst van de GT-racerij. Na GT3 wordt GT2 de nieuwe categorie van de piramide. In 2024 zal er een categorie voor GT2-wagens in de Crowdstrike 24 Hours of Spa zijn.”

Sportief lijkt de 24 Hours of Spa stabiel?

“We evenaren ons record van 72 wagens, het maximum hier in Spa. We kunnen dan ook zeggen dat we de mooiste en grootste GT-race in de wereld hebben. In vergelijking met de 24 Uur van de Nürburgring hebben we meer GT3-wagens en meer professionele rijders aan de start. Ik denk dat we dus effectief mogen stellen dat Spa de grootste in zijn soort is. Bovendien investeren we continu in de race, bijvoorbeeld op vlak van track limits. We hebben een nieuw controlesysteem, in samenwerking met Swiss Timing, waarbij in bocht 4, 16, 17 en 19 er volledige elektronische controle zal zijn. Discussie wordt uitgesloten en zowat alle andere bochten hebben weer grintbakken, dus ik denk dat die discussie stilaan tot het verleden behoort.”

Hoe kijkt u tegen het mogelijk verdwijnen van Audi aan?  

“We hebben met Toyota, Mustang en Corvette nieuwe spelers in de markt en het is niet uitgesloten dat er tijdens de 24 Hours of Spa al presentaties van nieuwe wagens zullen zijn.”

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.