Ring 24: een emotionele overwinning voor Frikadelli Racing Team (Ferrari), Dries Vanthoor en Maxime Martin tweede met ROWE Racing (BMW)

De Ferrari 296 GT3 in de kleuren van het Frikadelli Racing Team en het kwartet Earl Bamber, Nick Catsburg, David Pittard en Felipe Fernandez Laser kwam na 162 ronden als eerste over de finish. De Italiaanse bolide kwam in het wedstrijdbegin aan de leiding en behield deze koppositie tijdens het grootste deel van de wedstrijd. Dries Vanthoor, Maxime Martin, Marco Wittmann en Sheldon van der Linde werden met een ROWE Racing BMW M4 GT3 tweede en Marciello, Stolz, Ellis en Mortara met een Mercedes van Mercedes-AMG Team Bilstein derde.

Dries Vanthoor zette nog een slotoffensief in om de leidende Frikadelli Ferrari onder druk te zetten, maar David Pittard controleerde de voorsprong. Op zondag had de BMW de afstand met de Ferrari nog stelselmatig verkleind, maar aan de finish werden de wagens nog door 26,9 seconden gescheiden.

“Onze startpositie heeft ons wat nadeel bezorgd.” vertelde Dries na de podiumceremonie. “Als je als 33ste start, geeft dat ongeveer een achterstand van een minuut na de eerste stint. We waren dus op achtervolgen aangewezen. De Ferrari was heel snel en het was moeilijk om dichter te komen. BMW, ROWE Racing en mijn teamgenoten hebben hun job super uitgevoerd, maar we kwamen net te kort. In de slotfase besliste ik uiteindelijk om geen onnodige risico’s meer te nemen omdat een volledige minuut inlopen onrealistisch was.”

Voor het team van Klaus Abbelen, dat werd ondersteund door Rinaldi Racing, was dit een emotionele eerste overwinning bij de 24 Uur van de Nürburgring. Voor Abbelen is het zijn thuiscircuit en hij bouwde Frikadelli Racing Team uit met zijn vrouw Sabine Schmitz, die twee jaar geleden stierf en de 24 uursrace in 1996 en 1997 won. Nick Catsburg zegevierde, na 2020, voor de tweede keer bij de etmaalrace op de Groene Hel. Bamber, Pittard en Fernandez Laser stonden voordien nog nooit op de hoogste podiumtrede.

“We hadden vroeg in de wedstrijd een lekke band maar we hadden geluk met de plaats waar het gebeurde.” zei Nick Catsburg. “Op het einde van de wedstrijd ondervonden we problemen met een schokdemper wat het niet makkelijk maakte. Het was een heel moeilijke race, zelfs met een snelle wagen. Je moet echt overleven. Het is super om deze wedstrijd opnieuw te winnen!”

De 24 uursrace werd in goede weersomstandigheden verreden, en dat vertaalde zich ook in het aantal afgelegde ronden. Het record van 159 werd zo verbroken en naar 162 bijgesteld.

Bij zijn debuut in deze uithoudingsrace finishte Gilles Magnus (Audi Sport Team Car Collection) met zijn teamgenoten Luca Engstler, Max Hofer en Dennis Marschall op de dertiende plaats op drie ronden van de winnaars. De Aston Martin Vantage AMR GT3 van Maxime Dumarey eindigde veertiende en derde in Pro-Am, een subklasse die werd gewonnen door de Ferrari 296 GT3 van WTM by Rinaldi Racing.

Een dosis geluk speelt zeker ook mee bij de 24 Uur van de Nürburgring. Tijdens de nacht kwam Frédéric Vervisch een vers oliespoor tegen aan de Ford-Kurve en de Audi raakte hard de bandenmuur. Scherer Sport PHX verloor in één klap twee wagens, want ook de #5 ging in dezelfde bocht op hetzelfde moment van de baan. Ook Alessio Picariello (Falken Motorsports – Porsche) en Laurens Vanthoor (Dinamic GT – Porsche), de andere Belgen in de klasse SP9, zagen de finishvlag niet.

Hoe verliep het voor de Belgen in de andere categorieën?

De FK Performance Motorsport BMW M4 GT4, met onder meer de Nederlander Maxime Oosten, won SP10. In deze competitieve klasse eindigde Guillaume Dumarey (PROsport Racing – Aston Martin) op de vierde positie en werd Jarno D’Hauw (Walkenhorst Motorsport – BMW) zesde. Guido Dumarey (PROsport Racing – Aston Martin) viel op zaterdagavond uit, evenals Hakan en Recep Sari (FK Performance Motorsport – BMW).

Ook de HY Racing/AMC Sankt Vith Porsche Cayman, uitkomend in SP4T, van Jacques Derenne, Philippe Broodcooren en Tom Cloet kwam na een aanrijding met een Mercedes de nacht niet door.

Kris Cools eindigde met een Porsche 911 GT3 Cup (type 991) van RPM Racing op de 30ste plaats algemeen en won de categorie SP7.

De TCR-divisie werd gewonnen door de Hyundai Elantra TCR van Mikel Azcona, Manuel Lauck en Marc Basseng. In CUP 3, voorbehouden voor de Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport ging de zege naar SRS Team Sorg Rennsport. In SP3 zag de Opel Manta, met de opvallende vossenstaart aan de antenne, de finish als derde. Eén van de rijders was voormalig DTM-kampioen Volker Strycek die voor de 45ste keer (!) deelnam aan de Duitse etmaalklassieker.

Dat autosport leeft werd nogmaals bewezen door de 235.000 toeschouwers die dit weekend op een zonnige Nürburgring present tekenden.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.