WRC Portugal KP14: Rovanperä op weg naar overwinning, Hyundai-strijd voor ereplaatsen

Kalle Rovanperä kon in de tweede lus van de dag niet herhalen wat hij in de eerste lus deed, overal de snelste tijd laten noteren. Hij schreef er echter wel twee op zijn naam, de overige proeven gingen naar Dani Sordo (Hyundai). Rovanperä reed op majestueuze wijze een enorme voorsprong bijeen en zal morgen, zonder problemen, zijn tweede opeenvolgende zege in Portugal pakken.

(Foto: © Toyota Gazoo Racing)

Kalle Rovanperä (Toyota) ging verder op zijn elan van de ochtendlus en was de snelste in de twaalfde KP. Dani Sordo (Hyundai) kwam 2,8 seconden tekort. Esapekka Lappi (Hyundai) was een tiende trager dan de Spanjaard. Thierry Neuville (Hyundai) moest 4,9 seconden prijsgeven op Sordo.

In de dertiende proef waren de rollen omgedraaid: Sordo versloeg Rovanperä met zeven tienden. Neuville reed de derde tijd, 2,3 seconden langzamer dan zijn Hyundai-ploegmaat. Lappi verloor veel tijd op zijn concurrenten voor de tweede plek, 10,8 seconden trager.

Rovanperä nam opnieuw het voortouw in de veertiende proef. Hij was 2,4 seconden sneller dan zijn landgenoot Lappi. Neuville eindigde alweer als derde op slechts een halve seconde van Lappi. Ott Tänak (Ford) werd vierde, Sordo gaf 4,9 seconden prijs en was de vijfde snelste.

Showproef als afsluiter van tweede dag

Op het korte parcours van de Lousada-proef vochten de rijders enkele duels uit. Sordo was daar de snelste, hij was twee tienden sneller dan Takamoto Katsuta (Toyota). Neuville en Lappi kwamen respectievelijk drie en vier tienden tekort. Rovanperä was 1,9 seconden trager.

Neuville genoot van het duel dat hij met ploegmaat Lappi mocht uitvechten tijdens de laatste KP van de dag. “We hadden niet de beste bandenstrategie deze namiddag, ik reed deze proef op de slicks. We vonden het plezant en met de fantastische toeschouwers is het een genot om hier te mogen rijden. Dat is waar ik het voor doe.”

Onbedreigde Rovanperä, Hyundai-gevecht voor overige podiumplekken

Rovanperä heeft een voorsprong van iets minder dan een minuut bij elkaar gereden. Sordo staat tweede op 57,5 seconden. Hij zal morgen samen met zijn Hyundai-ploegmaten uitmaken wie de overige podiumplekken zal bezetten. Neuville volgt op 11,1 seconden van de Spanjaard, Lappi staat 13,4 seconden in het krijt. Tänak sluit de top vijf af met meer dan een minuut achterstand op Lappi.

In het WRC2 is Oliver Solberg nog steeds de leider. Gus Greensmith volgt op 35,4 seconden. Andreas Mikkelsen heeft de derde plek van Yohan Rossel overgenomen, het verschil tussen de twee bedraagt 21,4 seconden.

Morgen werken de rijders nog vier proeven af, met onder andere de powerstage ‘Fafe’ als afsluiter, een naam als een klok in de rallywereld. Om 8u05 beginnen ze aan de eerste proef van de laatste dag.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.