WRC Portugal KP11: leider Rovanperä loopt verder uit

In de rally van Portugal is de tweede dag van start gegaan. Op het programma vandaag: twee lussen met KP’s van 26 en 37 kilometer en een extra KP vanavond in het dorp Lousada. In de eerste lus was Kalle Rovanperä (Toyota) onhoudbaar, hij klokte de snelste tijden en staat nog steviger aan de leiding.

(Foto: © Toyota Gazoo Racing)

Kalle Rovanperä (Toyota) vloog in de negende KP naar de snelste tijd. Hij zette de rest op meer dan twaalf seconden. Esapekka Lappi (Hyundai) was tweede, Dani Sordo (Hyundai) was derde en 13,3 seconden trager. Thierry Neuville (Hyundai) kwam vijftien seconden tekort. Pierre-Louis Loubet en copiloot Nicolas Gilsoul verloren 21,6 seconden.

Ook in de tiende proef was Rovanperä de snelste, maar ondanks de langere afstand (37,24 km) waren de verschillen met de anderen kleiner. Tänak was 3,3 seconden trager, Lappi verloor negen seconden. Neuville moest 2,2 seconden prijsgeven op zijn Finse ploegmaat. Sordo klokte een tijd die 21,7 seconden trager was dan die van Rovanperä. Loubet schoof van de baan en verloor een band, hij moest de strijd staken.

Rovanperä leverde een perfect rapport af in de eerste lus, ook in de elfde proef zette hij de snelste tijd neer. Hij ging 5,7 seconden sneller dan Neuville. Onze landgenoot was op zijn beurt negen tienden rapper dan Sordo, Lappi verloor 2,2 seconden in de strijd om de tweede plek.

Na de drie proeven vertelde Neuville dat hij nog steeds naar een goede balans voor de wagen op zoek is. “De wagen voelt soms goed aan, op andere momenten is het dan weer slechter. Ik breek nog te vaak uit achteraan en daardoor kan ik de bochten niet vol aanvallen. Ik heb achteraan niet voldoende grip.”

Rovanperä op weg naar winst, verhitte strijd voor ereplaatsen

Rovanperä is leider en heeft een straatlengte voorsprong op Sordo, 52,4 seconden is het verschil. De Spanjaard is in een strijd om de tweede plek met Hyundai-ploegmaten Lappi en Neuville verwikkeld. Hij heeft 4,6 seconden bonus op Lappi, Neuville volgt op 5,5 seconden. Tänak staat vijfde op iets meer dan een halve minuut van onze landgenoot.

In het WRC2 behoudt Oliver Solberg zijn koppositie. Gus Greensmith volgt op 37 seconden, Yohan Rossel op 46,4 seconden. Andreas Mikkelsen vecht nog mee voor een podiumplek, hij staat 6,4 seconden in het krijt bij Rossel.

De volgende lus start om 16u05.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.