We reden met Waze en Coyote…

De afgelopen weken hebben wij onze vertrouwde en gratis Waze-app vergeleken met de betalende dienst van Coyote. Tot onze grote verrassing is het witte mannetje tegen de lichtblauwe achtergrond eigenlijk de betere keuze van de twee…

Waze kent iedereen ondertussen, de applicatie is een gratis “turn-by-turn”-GPS-navigatieapplicatie voor mobiele telefoons, ontwikkeld door de Israëlische start-up Waze Ltd en de app werkt zowel met iOS als Android. In 2020 was Waze, met maandelijks 130 miljoen gebruikers, een van de populairste navigatie-apps ter wereld en dat geldt ook voor ons land. Het hoogste aantal gebruikers op één moment in ons land bedroeg meer dan 100.000, eind november vorig jaar.

Waze is makkelijk te installeren en in de wagen kan de app via onder meer Apple CarPlay  (maar ook voor Android-gebruikers) op het navigatiescherm van de auto weergegeven worden en Waze vervangt zo meer en meer de klassieke GPS in de wagen. Waze waarschuwt bovendien onder meer voor files, ongevallen, gevaar op de weg, uitzonderlijke weerssituaties, slecht wegdek (heel nuttig in ons land) en uiteraard politiecontroles.

Zelfde functies, andere ervaring

Coyote is dan weer een betalende dienst, voor community-rijhulpsystemen. De technologie van Coyote waarschuwt weggebruikers in realtime over snelheidsbeperkingen, gevaren en verstoord verkeer (bijvoorbeeld vertragingen en ongelukken). De service is beschikbaar op meerdere platforms: geconnecteerde toestellen, applicaties en ingebouwde systemen in auto’s (samenwerking met Renault, PSA Peugeot-Citroën en Parrot). Wij kregen een Coyote UP mee, een extern toestel dat overigens makkelijk in de wagen te plaatsen is. Uiteraard moet de UP geladen worden, wat samen met de GSM in de wagen in wat kabels resulteert.

Om de twee systemen goed te vergelijken, werkten we met beide systemen tegelijkertijd, waarbij het platform van Waze voor ons het meest gebruiksvriendelijke bleek. Enkele opvallende nadelen aan de Coyote UP waren de heel onstabiele aanduiding van de snelheid, ook bij constante snelheid op de autoweg (met behulp van de cruise control) en ook het foutief aanduiden van de maximale snelheid, zowel te hoog als te laag. We hebben die foutieve aanduiding onder meer opgemerkt in de eigen gemeente op N-wegen, waar al jaren dezelfde snelheid geldt, maar ook op andere plaatsen, wat uiteraard tot verwarring leidt. Waze duidt de snelheid veel constanter aan en is in bijna alle gevallen wel correct wat de snelheid betreft.

Globaal genomen gaat onze voorkeur dus naar Waze uit, al blijft de verantwoordelijkheid in het verkeer uiteraard bij de bestuurder liggen. Beide systemen zijn hulpsystemen en geen vrijgeleide om de verkeersregels te negeren.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.