Le Mans 24: 186 rijders, waarvan negen Belgen en één kanshebber om Jacky Ickx op te volgen

186 rijders mogen zich opmaken voor de feestelijke editie van de 24 Uur van Le Mans op 10 en 11 juni, ter ere van de honderdste verjaardag van de grootste autosportwedstrijd ter wereld. Onder hen vinden we ook negen Belgen, waarvan drie rookies. 41 jaar na Jacky Ickx heeft Laurens Vanthoor de mogelijkheid om voor een nieuwe Belgische zege te zorgen.

Foto: © Porsche

Dat het een bijzondere editie van de race in Frankrijk wordt, staat als een paal boven water. De eerste editie van de 24 Uur in Le Mans in 1923 was voor twee Fransen, André Lagache en René Léonard in een Chenard et Walcker en zij legden toen niet minder dan 2209 kilometer af om het te halen van 34 andere deelnemers. Baron Raymond de Tornaco zorgde aan het stuur van zijn Bignan 11CV meteen ook voor een eerste Belgisch podium. Er stonden in 1923 drie Belgen aan de start, die allemaal in de top 4 eindigden. Dit jaar zien we negen landgenoten starten, waarvan één in de Hypercar-klasse, met name Laurens Vanthoor (#6 Porsche 963). Hij kan de opvolger van Jacky Ickx worden, de laatste Belg die Le Mans won, in 1982 met Porsche. Wij beschouwen Bertrand Gachot niet als een Belg. Hij reed bij zijn winst in 1991 wel onder Belgische licentie, maar met een Frans paspoort.

Vier Belgen doen het in LMP2, met Dries Vanthoor in de Racing Team Turkey Oreca 07, terwijl Ugo De Wilde, Tom Van Rompuy en Maxime Martin het samen doen in de Oreca 07 van DKR Engineering. Zij hebben stevige ambities in de subklasse LMP2 Pro/Am. Van Rompuy en De Wilde zijn uiteraard rookies in Le Mans.

In LM GTE vinden we ook één rookie, met name Ulysse De Pauw (AF Corse Ferrari) en hij krijgt een nieuwe teamgenoot, want Diego Alessi moet plaats ruimen voor de Fransman Julien Piguet. De andere Belgen in LM GTE doen het met Porsche, met name Jan Heylen (Proton Competition), Sarah Bovy (Iron Dames) en Alessio Picariello (Iron Lynx). Vooral Sarah Bovy droomt luidop van een podium in de mythische wedstrijd.

De meest ervaren Belgen zijn Maxime Martin en Laurens Vanthoor, beide aan hun achtste editie toe en opvallend ze tellen ieder ook één zege in LM GTE Pro, de Brusselaar met Aston Martin (2020) en de Limburger met Porsche (2018). Dries Vanthoor won in LM GTE Am (2017), met Ferrari.

Vermelden we uiteraard ook dat er één Belgisch team van start gaat, met name WRT dat twee Oreca 07 LMP2 inzet, evenwel zonder Belgische rijders.

Opvallende cijfers

Als we de deelnemerslijst van deze editie van de 24 Uur van Le Mans overlopen, zien we onder meer dertien voormalige winnaars van de race aan de start staan, met Sébastien Buemi (4), Brendon Hartley (3), Ryo Hirakawa (1), José Maria Lopez (1), Kamui Kobayashi (1), Mike Conway (1), Loïc Duval (1), André Lotterer (3), Nick Tandy (1), Earl Bamber (2), Mike Rockenfeller (1), Romain Dumas (2) en Neel Jani (1).

Niet minder dan negentien voormalige F1-rijders doen het dit seizoen, met maar liefst twee ex-wereldkampioen, te weten Jacques Villeneuve en Jenson Button naast Sébastien Bourdais, Esteban Gutierrez, Antonio Giovinazzi, André Lotterer, Kamui Kobayashi, Sébastien Buemi, Brendon Hartley, Will Stevens, Felipe Nasr, Paul di Resta, Jean-Eric Vergne, Jack Aitken, Pietro Fittipaldi, Jan Magnussen, Giedo van der Garde, Robert Kubica en Daniil Kvyat. Van hen won enkel WRT-rijder Robert Kubica een Grand Prix, naast de beide wereldkampioenen uiteraard.

Ook staan er drie kampioenen in de Formula E aan de start, Sébastien Buemi, Felix da Costa en tweevoudig kampioen Jean-Eric Vergne. Ook zijn er drie voormalige winnaars van de Indy 500, met Simon Pagenaud, Jacques Villeneuve en Scott Dixon, alle drie ook kampioen in de discipline, net als Sébastien Bourdais.

Tot slot zien we vijf vrouwen in Le Mans, evenveel als in het FIA WEC, met Lilou Wadoux (Ferrari), Doriane Pin (Oreca 07) en het trio Sarah Bovy-Michelle Gatting-Rahel Frey (Porsche).

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.