WRC Portugal: een klassieker met de befaamde Fafe-sprong

Twee weken na de rally van Kroatië is daar de volgende WRC-manche al, de rally van Portugal. In en om Matosinhos zullen de rijders van 11 tot en met 14 mei voor de tweede keer dit seizoen over gravel scheuren. Vorig jaar trok Kalle Rovanperä (Toyota) aan het langste eind op het Iberisch Schiereiland.

De rally van Portugal stond in 1973, het ‘geboortejaar’ van het WRC, al op de kalender en behoort tot een van de klassiekeers in het WRC-seizoen. Doorheen de jaren kreeg het vijfmaal de titel van ‘Beste rally ter wereld’. Sébastien Ogier, die er dit jaar niet bij is, won er vijf keer, vorig jaar triomfeerde Kalle Rovanperä in zijn Toyota GR Yaris Rally1.

Thierry Neuville en copiloot Martijn Wydaeghe zijn uiteraard van de partij met hun Hyundai i20 N Rally1 Hybrid. Ook Nicolas Gilsoul, copiloot van Pierre-Louis Loubet (Ford), moet aan de bak in het warme Portugal. In het WRC2 treden Grégoire Munster en Louis Louka met een Ford Fiesta aan. In het Junior WRC is Tom Rensonnet afwezig.

Donderdag staat de gebruikelijke shakedown gepland, die om 9u01 start. Later die dag volgt er nog een ceremoniële start om 20u30. Vrijdag begint het echte werk met twee lussen, van drie proeven, en twee extra KP’s, samen goed voor 120,59 kilometer tegen de chrono. Zaterdag volgt er 148,88 kilometer tegen de klok. Op zondag krijgen de rijders twee keer de befaamde Fafe-proef plus nog twee KP’s voorgeschoteld, een totaal van 59,59 kilometer tegen de chrono.

In de WK-stand ligt alles op een zakdoek. Elfyn Evans voert samen met Toyota-ploegmaat Ogier de WK-stand aan. Kalle Rovanperä (Toyota) volgt op amper een punt, Ott Tänak (Ford) volgt op slechts vier punten van de leiders. Thierry Neuville (Hyundai) kijkt tegen een achterstand van elf punten aan.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.