FIA WEC Spa: een gesprek met Alessio Picariello

Alessio Picariello beschikt dit jaar over een goed gevuld programma. De Porsche-rijder betwist in 2023 alle wedstrijden van het FIA WEC, de European Le Mans Series en de GT World Challenge Asia. Daarnaast kwam hij ook al aan de start bij de NLS en staat binnen enkele weken de 24 Uur van de Nürburgring op de planning. We spraken Alessio tussen de vrije trainingen voor de 6 Hours of Spa, waar hij een Porsche van Iron Lynx bestuurt, amper enkele dagen na zijn overwinning in de LM GTE-klasse van de ELMS bij de openingswedstrijd in Barcelona.

(Foto: © Team Proton Competition)

Hoe kijk je naar deze thuiswedstrijd?

“Qua resultaat hebben we geen specifieke doelstelling, los van uitrijden en punten scoren. We kennen het hoge niveau van de Bronze-rijders, en mijn teamgenoot (Claudio Schiavoni) is net iets trager. Persoonlijk kom ik altijd met de glimlach naar Spa. Ik hou van het circuit en een thuisrace met de familie erbij is altijd iets moois. Ik wil vooral genieten dit weekend!”

In het najaar staat hier ook de ELMS-race met eenzelfde Porsche 911 RSR – 19 op het programma. Een kans om ook voor die wedstrijd wat extra ervaring op te doen.

“Klopt, rijden is altijd de beste training. Het zijn wel andere banden (FIA WEC: Michelin – ELMS: Goodyear) en dat brengt wel heel wat verschillen mee. We zijn goed gestart in de ELMS. Mijn teamgenoten uit de ELMS rijden hier ook bij het FIA WEC (Ryan Hardwick en Zacharie Robichon – Proton Competition) en voor Ryan is het de eerste keer in Spa. Het is dus voor hen ook interessant om deze ervaring op te doen voor onze latere wedstrijd in de ELMS.”

Kan je het verschil uitleggen, qua rijden, tussen de Porsche 911 RSR – 19 (GTE) en de 911 GT3 R (GT3) waartussen je dit jaar afwisselt.

“De GTE is aerodynamischer. Het grootste verschil is de positionering van de motor. De RSR heeft een middenmotor, de R heeft de motor achter de achteras, waardoor de balans natuurlijk verschillend is. De GT3 is lichter en beschikt ook over ABS waardoor je hem agressiever kan besturen. Met de GTE moet je properder rijden en deze komt ook dichter bij het rijden met een prototype.”

Je spreekt over prototypes en dan denken we in jouw geval uiteraard onmiddellijk aan de Porsche 963. Heeft de Duitse constructeur je hierover al gesproken.

“Niet echt, maar het is geen geheim dat ik naar Hypercar wil. Als het niet met Porsche is dan misschien met een ander merk. Op het moment concentreer ik me om mijn programma’s voor 2023. Als het volgend jaar niet is, gebeurt de overstap misschien in 2024, maar er is hoop. Ik kan mijn rijstijl goed aanpassen aan wat gevraagd wordt. De Hypercar zijn niet meer de LMP1-wagens van weleer en komen dichter in de buurt van een GTE. Ik voel met heel comfortabel met de GTE en wil zeker mijn kans in Hypercar wagen.”

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.