F1 Academy: Ladies…start your engine!

De F1 Academy houdt zijn openingsweekend in Oostenrijk. Vijf teams, actief in F2 en F3, zetten ieder drie wagens in die uitsluitend door vrouwen zullen worden gereden. Wie zijn de deelneemsters? We schetsen hieronder kort de achtergrond van elk van de dames.

Foto: © F1Academy.com

Campos Racing

  • Nerea Martí (°2002) – De Spaanse begon op haar negende in de karts en liet wat mooie dingen zien in die andere serie voorbehouden aan vrouwen, de W Series, vooraleer haar kansen te gaan in de nieuwe F1 Academy.
  • Lola Lovinfosse (°2005) – Karting was uiteraard ook waar de Française debuteerde voordat ze overschakelde naar de Spaanse Formule 4 in 2021 en 2022. Met iets van ervaring, maar met weinig concrete resultaten op de tafel meldt Lovinfosse zich aan voor een seizoen in de “Academy”.
  • Maite Cáceres (°2002) – Weinig is geweten van deze Uruguayaanse rijdster die zich aandient met wat Zuid-Amerikaanse Formule 4 ervaring. Het afgelopen jaar reed ze enkele races in de Amerikaanse tak van de F4 en de US Formula Junior vooraleer deel te nemen aan de Spaanse Winter Series. Een onbekende factor binnen Campos.

MP Motorsport

  • Amna Al Qubaisi (°2000) – Amna is dochter van de gekende Emirati toerwagenracer Khaled en werd geboren in Washinton in de VS. Ze is ondertussen gekend in de Emiraten, waar ze al diverse kampioenschappen reed. Ze liet zich opvallen in de Rotax Max Challenge World Finals en X30 Euro Series reed Formule 4 voor Prema en kwam uit in de Formula 4 UAE, F3 Asian en Formula Regional European Championships (2022). Ze was enkele jaren geleden de eerste Arabische vrouw in een autosportprogramma met een testsessie in de Formula E.
  • Hamda Al Qubaisi (°2002) – Hamda is de jongere zuster van Amna, en komt dus uit dezelfde kapitaalkrachtige familie. Zij werd geboren in de VAE en kreeg ook de autosport ingegeven met de paplepel. Na karting (3de in de IAME X30) volgde de Italiaanse F4 en de UAE F4 (waar ze drie races won). Het was een programma dat ze in 2019 afwerkte. Met een vierde eindplaats is ze een van de best presterende vrouwelijke rijders.
  • Emily De Heus (°2003) – De Nederlandse startte in 2019 in karting en liet zich al snel opvallen. De overstap naar de eenzitters kwam er al in 2021 met de Spaanse F4 en wisselde daarna naar de W Series, naast een campagne in het UAE Formula 4. Ze moet gezien worden als de speerpunt van het Nederlandse team

ART Grand Prix

  • Léna Bühler (°1997) – De Zwitserse debuteerde laat in karting en ging in 2020 naar de Spaanse F4. Daarna probeerde ze campagnes in de Formula Regional European Championship by Alpine in 2021 en 2022.
  • Carrie Schreiner (°1998) – De meeste races reed deze Duitse in wagens met…een dak. Na karting koos ze voor de ADAC Formula 4 in 2015, maar zag daarna meer heil in sportwagens en toerwagens. Ze reed meerdere campagnes in de Lamborghini Super Trofeo en de Nürburgring Endurance Series. Ze won haar klasse in de Nürburgring 24 Hours in 2021.
  • Chloe Grant (°2006) – Na de karts koos ook deze Schotse voor de toerwagens. Ze debuteerde in 2021 in het Junior Saloon Car Championship en keerde dan naar de eenzitters, met een campagne in de GB4. Ze waagde haar kans in de FIA campagne “Girls on Track Rising Stars” en haalde de selectie van de laatste vier deelneemsters.

Rodin Carlin

  • Abbi Pulling (°2003) – Ondanks haar jonge leeftijd heeft Pulling ervaring zat. Haar carrière maakte nogal wat sprongen, en financieringsproblemen waren daar niet vreemd aan. In 2023 werd ze opgenomen in de Alpine Academy. Het is het resultaat van inspanningen die begonnen op negenjarige leeftijd, met haar debuut in karting, gevolgd door campagnes in de British F4 (2020-2021) en de W Series (2022). 2023 het kan het jaar van haar doorbraak worden.
  • Jessica Edgar (°2005) – De Britse komt uit een familie van racers (haar neef Johny gaat dit seizoen zijn kans in de FIA F3 en zit in het Red Bull Junior team) en reed al karts in 2010. Haar eerste volledige seizoen in de autosport werd een campagne in de GB4 (de Britse F4) in 2022. Ze scoorde punten in alle races en eindigde zevende in het algemene klassement.
  • Megan Gilkes (°2000) – De Canadese komt naar de F1 Academy na een zeer gevarieerd programma. Ze reed kart op Barbados vooraleer te gaan racen in de VS en de UK. In 2022 stapte ze over naar de eenzitters met een seizoen in de Canadian Formula 1200 en in de Britse Formule 4 zorgde ze voor twee zeges.

Prema Racing

  • Chloe Chong (°2007) – De Britse met Aziatische roots is een van de jongste deelneemsters. Toch maakte ze al indruk, eerst en vooral met haar karting kwaliteiten, die haar brachten tot finaliste van de FIA “Girls on Track Rising Stars”. Ze ligt ook al in het vizier van de Ferrari Driver Academy en zal in 2023 haar allereerste stappen zetten in de autosport…en dat gelijk in de internationale omgeving van de F1 Academy!
  • Marta García (°2000) – De Spaanse heeft heel wat karting ervaring onder de riem met deelnames aan o.a. de CIK-FIA Karting Academy Trophy in 2015. Ze schakelde over naar de autosport met de Spaanse F4 in 2016 waar ze zich liet opvallen als geregelde puntenscorer. Ze schreef zich vorig seizoen in voor de W Series en zet nu haar geld op de F1 Academy.
  • Bianca Bustamante (°2005) – De jonge Filipijnse is ietwat een buitenbeentje. Ze reed al karting op haar vijfde en stapte in 2022 naar de autosport en zette onmiddellijk hoog in met een deelname aan de W Series in 2022. De voorbereiding voor haar F1 Academy seizoen reed ze in de UAE Formula 4 in 2023, ook al met Prema.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.