Na een pauze van vier weken hervat het F1-seizoen in de straten van de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku. Het circuit staat sinds 2016 op de kalender en heeft bijna elk jaar voor actie en/of controverse gezorgd. Daardoor is de stratenomloop al na amper zeven jaar zeer populair bij menig F1-fan en dit jaar komt er een sprintrace bij die voor nog meer actie kan zorgen. Ook de F2 zakt af naar Baku.
(Foto: © F1)
Azerbeidzjan kende in 2016 zijn intrede in de F1, toen nog onder de naam ‘Grote Prijs van Europa’. De eerste GP in Baku was de minst actierijke van de zes die er ondertussen gereden zijn, in de races die de komende jaren volgden was er telkens iets om over na te praten en werd de zin ‘Well done Baku’ op sociale media meermaals gebruikt.
In 2017 botste Sebastian Vettel uit frustratie met Lewis Hamilton, een jaar later knalden Red Bull-ploegmaten Daniel Ricciardo en Max Verstappen op elkaar. Charles Leclerc sprak de historische woorden “I am stupid” na zijn crash tijdens de kwalificatie in 2019. In 2021 kenden titelprotagonisten Hamilton en Verstappen allebei pech. Verstappen kreeg een klapband en vloog stevig in de muur, Hamilton schoot rechtdoor bij de daaropvolgende herstart en zag zijn overwinningskansen als sneeuw voor de zon smelten. Vorig jaar kende Ferrari een dramatische race met twee opgaves.
De befaamde ‘castle section’ en het langste rechte stuk in F1
Het stratencircuit bevat het smalste stuk asfalt in de F1. De linkerbocht aan het begin van de kasteelsectie heeft een breedte van slechts 7,6 meter. Het is dus zo goed als onmogelijk dat twee wagens zij-aan-zij de bocht aansnijden. De linkerknik heeft ook al voor enkele crashes gezorgd, de bekendste is die van Leclerc tijdens de kwalificatie in 2019. Ook Robert Kubica ging daar datzelfde jaar in de fout.
An iconic, and heartbreaking, Baku radio message ?#AzerbaijanGP #F1
— Formula 1 (@F1) April 26, 2023
Het is vooral het rechte stuk dat voor de inhaalmanoeuvres moet zorgen. Het stuk rechtdoor meet 2,2 kilometer en is zo het langste rechte stuk op de F1-kalender. Het bevat een snelle links-rechts combinatie, maar de rijders blijven plankgas geven door die bochten. Vandaar dat het als recht stuk beschouwd wordt. De rijders zullen het er dit jaar wel wat lastiger hebben als voorheen om in te halen, want de DRS-zone is met 100 meter ingekort.
Upgrades aan de wagens voor eerste sprintweekend
Door de vier weken lange pauze hebben de teams veel tijd gehad om hun wagen te verbeteren. Verwacht wordt dus dat de meeste wagens er wat anders zullen uitzien. Zo zal vooral Mercedes een stap voorwaarts willen zetten, al zullen de nieuwe sidepods – de grootste zwakte van de wagen – nog niet aanwezig zijn dit weekend. Ook McLaren zal vooruitgang willen boeken. Het is ook uitkijken naar in hoeverre Aston Martin nog steeds de tweede snelste wagen heeft na de lentepauze.
Dit weekend zal ook de eerste sprintrace van het seizoen afgewerkt worden en het format van het sprintweekend is wat gewijzigd voor dit jaar. Zo is er dit seizoen ook een kwalificatiesessie voor de sprintrace. Die sessie zal de tweede vrije training op zaterdag vervangen, de teams en rijders krijgen dus maar één oefensessie.
Timing voor het weekend
Vrijdag:
- F2 vrije training: 9u05 – 9u50
- F1 vrije training 1: 11u30 – 12u30
- F2 kwalificatie: 13u00 – 13u30
- F1 kwalificatie: 15u00 – 16u00
Zaterdag:
- F1 sprintkwalificatie: 10u30 – 11u15
- F2 sprintrace: 13u00 – 13u50
- F1 sprint: 15u30 – 16u00
Zondag:
- F2 hoofdrace: 9u25 – 10u30
- F1 race: 13u00 – 15u00
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.