F1 2023: FIA keurt nieuw format sprintraces goed

De kogel is door de kerk, er zal dit seizoen voor elke sprintrace een aparte kwalificatiesessie plaatsvinden. Zaterdag staat nu volledig in het teken van de sprintrace en er is minder oefentijd voor de teams en rijders.

(Foto’s: © Mercedes-AMG F1)

Het nieuwe format voor de sprintweekends hing al even in de lucht, maar nu is het officieel. Het programma op vrijdag blijft onveranderd: een vrije training en een kwalificatiesessie. Die kwalificatie zal dit jaar echter de startvolgorde van de Grote Prijs bepalen en dus niet langer die van de sprintrace.

Om die rangorde te kennen staat er op zaterdag opnieuw een kwalificatiesessie gepland, de ‘Sprint shootout’. Dat is een verkorte kwalificatie die nog steeds in drie delen opgedeeld is: SQ1 (12 minuten), SQ2 (10 minuten) en SQ3 (8 minuten). Zoals gewoonlijk vallen de traagste vijf in SQ1 en SQ2 telkens af. De banden die de teams mogen gebruiken, liggen vast: mediums in SQ1 en SQ2, de zachte band in SQ3. Later die zaterdag wordt ook de sprintrace al afgewerkt, de dag staat dus volledig in het teken van de sprintrace. Op zondag start zoals altijd de Grote Prijs met de startvolgorde van de kwalificatie van vrijdag.

Dit weekend vindt in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku de eerste sprintrace van het seizoen plaats. Het is dus ook meteen de eerste keer dat het nieuwe format gebruikt zal worden. Op vrijdag start de enige vrije training van het weekend om 11u30, de kwalificatie voor de GP volgt om 15u00. Zaterdag begint de sprintkwalificatie, de ‘Sprint shootout’, om 10u30, de sprintrace start om 15u30. De Grote Prijs begint zondag om 13u00. Onderstaande afbeelding houdt rekening met Azerbeidzjaanse tijd, niet met Belgische tijd

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.