GT World Monza: over kwalificaties en Italiaanse stroom

In Monza is de zondagochtend van de GT World Challenge op chaos uitgedraaid met een weigerende stroominstallatie op en rond het Italiaanse circuit. De kwalificaties van de opener van de GT World Europe startten initieel met 45 minuten vertraging, maar de stroom gooide nog voor de derde sessie ‘Q3’ nogmaals roet in het eten. De gemiddelde tijden van Q1 en Q2 bepalen zo de startorde van de race die naar alle waarschijnlijkheid om 15u15 start, met BMW dat de eerste twee startrijen domineert na een verandering van de BoP afgelopen nacht…

Foto: © SRO

Het is geen uniek gegeven want meer dan tien jaar geleden was ook Spa-Francorchamps al eens het slachtoffer van een stroompanne tijdens een manche van de Intercontinental Le Mans Cup. Hier in Monza is het probleem echter uitgebreider dan het circuit alleen en meteen stelt zich de vraag of er überhaupt zal kunnen geracet worden later op de dag. Onder meer alle telemetrie van de teams reageert slecht op de pannes, om nog te zwijgen van de timing…

Hold-up door BMW

Afgelopen nacht was er bovendien een aanpassing van de Balance of Performance, in het nadeel van onder meer Mercedes en Audi, met een opmerkelijk resultaat op de startgrid. Voor het eerst in meer dan tien jaar zien we een BMW op polepositie in een uithoudingsrace van SRO, voorheen de Blancpain, nu de GT World. Bovendien gaat het niet om één BMW M4 GT3, maar om vier exemplaren die tijdens de kwalificatie in Monza dus een ware hold-up hebben gepleegd.

Concreet vertaalt zich dat in een polepositie voor Rowe Racing (Eng-Wittmann-Yelloly), voor twee exemplaren van WRT, met Martin-Rossi-Farfus voor Vanthoor-Weerts-Van der Linde. Harper-Verhagen-Hesse sluiten de top 4 af in een tweede exemplaar van Rowe Racing. De eerste niet-BMW, is de Sainteloc Audi R8 van Mies-Niederhauser-Gachet, op 0,135 seconde van de pole. In de tweede helft van de top 10 vinden we Iron Lynx Lamborghini, Garage 59 McLaren, K-Pax Racing Lamborghini, Team Almanar Mercedes en Dinamic Porsche.      

De Belgen moeten we, op WRT na uiteraard, zoeken buiten de top 10, met een twaalfde stek voor Comtoyou Audi van Fred Vervisch en Gilles Magnus. Het exemplaar van Soulet-Baert tikte als vijfde in de Gold Cup aan en 22ste algemeen. Sarah Bovy (Iron Dames Lamborghini) werd zesde in de Bronze klasse, twee plaatsen beter dan de AF Corse Ferrari van vader en zoon Machiels. Sam Dejonghe (Comtoyou Audi) werd veertigste.

De start van de race is voorzien om 15u15.  

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.