FIA WEC Portimao: wie doet Toyota wat?

Dit weekend is het Portugese Portimao het theater van de tweede manche van het FIA World Endurance Championship. Op het Algarve International Circuit staat de 6 Hours of Portimão op het programma en dat is meteen de laatste manche van het WK voor de wedstrijd op Spa-Francorchamps over twee weken en uiteraard de eeuw-editie van de 24 Uur van Le Mans op 10 en 11 juni.

Foto: © FIA WEC

De hypercars en LMDh-prototypes komen dus voor het eerst naar Europa, na de start van het kampioenschap, in maart op de legendarische omloop van Sebring. Daar ging de zege naar Toyota, niet geheel verrassend gezien de enorme ervaring van de Japanners in de klasse. In Portugal zien we elf hypercars, waarvan de meeste dus hun Europese première kennen. Voor Portimao is het de tweede maal, na 2021, dat het FIA WEC er halthoudt.

Cadillac Racing, Ferrari AF Corse, Porsche Penske Motorsport en Floyd Vanwall Racing Team zijn aan hun eerste Europese race toe, Toyota Gazoo Racing en Glickenhaus Racing waren in 2021 al bij, ook in Portimao.

Portimao is echter geen onbekende voor de meeste teams en rijders, want naast de FIA WEC-manche in 2021, komt het ELMS er ook al jaren, terwijl heel wat teams ook al testen uitvoerden op het 4,653 kilometer lange circuit. Ook de F1 was tijdens de Corona-pandemie te gast op het circuit dat in 2008 geopend werd. Portimao is een natuurlijke omloop, met heel wat hoogteverschillen en bijna de helft van de tijd gaat het op het Portugese asfalt vol gas.

Opnieuw Toyota?

Titelverdediger Toyota is, na de zege in de opener op Sebring vorige maand, uiteraard de grote favoriet, maar Cadillac en Ferrari – met de polepositie – toonden in de VS dat ze goed voorbereid zijn. Voor Porsche en Peugeot moet Portimao een stap voorwaarts zetten, terwijl de privéteams Vanwall Racing en Glickenhaus Racing moeten hopen op wat geluk voor een top-5, laat staan een podium.

Na Sebring leidt Toyota in het WK met 38 punten, tegen 24 voor Ferrari, met Cadillac als derde met 18 punten. In LMP2 is het United Autosports (38), voor Prema Racing (27) en Inter Europol Competition (23). In de LMGTE Am-klasse voert Corvette Racing het veld aan, voor Dempsey-Proton Racing (27) en Kessel Racing (23).

Van Belgische zijde is er uiteraard Laurens Vanthoor (Porsche) in de topklasse, terwijl WRT ons land met twee Oreca 07 in LMP2 vertegenwoordigt. In LMGTE Am zien we Sarah Bovy (Iron Dames Porsche), Alessio Picariello (Iron Lynx Porsche) en Ulysse De Pauw (AF Corse Ferrari).

De deelnemerslijst van de FIA WEC 6 Hours of Portimão vindt u hier.

Timetable

Vrijdag 14 april

Free Practice 1: 11u30 – 13u00

Free Practice 2: 16u30 – 18u00

Zaterdag 15 april

Free Practice 3: 12u15 – 13u15

Qualifying: 16u30 – 17u35

Zondag 16 april

Race: 13u00 – 19u00

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.