Alpine Europa Cup: Lorens Lecertua wil bij de beste Juniors horen


Na een seizoen in het Franse Formule 4-kampioenschap besloot Lorens Lecertua om zijn carrière een nieuwe wending te geven. De net 16 geworden Belg wordt één van de jongste rijders in de Alpine Elf Europa Cup, maar aan ambitie zal het hem zeker niet ontbreken. Samen met het team Chazel Technologie Course mikt de inwoner van Sart-Bernard op podiumplaatsen bij de Juniors.

Foto: © Nico Deumille

Na een seizoen in het Franse Formule 4-kampioenschap besloot Lorens Lecertua om zijn carrière een nieuwe wending te geven. De net 16 geworden Belg wordt één van de jongste rijders in de Alpine Elf Europa Cup, maar aan ambitie zal het hem zeker niet ontbreken. Samen met het team Chazel Technologie Course mikt de inwoner van Sart-Bernard op podiumplaatsen bij de Juniors. Toen hij begin 2022 van het karten overstapte naar de eenzitterij had Lorens Lecertua zich al een duidelijk idee gevormd. “Ik droom niet echt van de F1, maar wel van de enduranceracerij”, had hij toen gesteld. Een uitspraak waar hij twaalf maanden later nog helemaal achter staat… wat ook de nieuwe carrièrekeuze van de jonge Belgische rijder verklaart.

Meer dan ooit heb ik me tot doel gesteld om een professioneel rijder te worden, in GT of in de prototyperacerij”, stelt de net 16 geworden jongeman. “Ik droom van de grote 24 uursraces, zoals Le Mans, Spa of de Nürburgring. Door deel te nemen aan de Alpine Elf Europa Cup zet ik een eerste stap in die richting. Met die Alpine Elf Europa Cup, GT4 en – helemaal aan de top – de Hypercar-categorie waar het merk in 2024 zal uitkomen heeft Alpine een soort filière gecreëerd. De weg is nog lang, maar me in een peloton van identieke GT’s naar voor weten te vechten is zeker een goede leerschool.”

Met zijn 300 pk is de Alpine A110 Cup – een rechtstreekse afstammeling van de beroemde Berlinette – de hoofdrolspeler in deze succesvolle monomerkencup die sinds 2018 wordt georganiseerd. “Het is een schitterende wagen, die heel aangenaam om sturen is”, stelt de kerel die vorig jaar aan het Franse F4-kampioenschap en de FIA Motorsports Games deelnam. “Uiteraard verschilt de auto danig van een F4, maar ze beschikt wel over een goede balans, is heel stabiel en dus ook heel amusant om rijden. En omdat iedereen over dezelfde machine beschikt, is het een uitstekende manier om de GT-racerij onder de knie te krijgen.

Met de steun van Alpine Centre Brussels en Centre Alpine Luxembourg vervoegt Lorens dit jaar het team Chazel Technologie Course. “Tijdens de wintertests maakten we kennis met Lorens, en we zijn heel blij dat we dit seizoen kunnen samenwerken”, stelt team manager Louis Chazel. “Niet alleen beschikt hij over een enorm potentieel, maar bovendien is het een heel charmante kerel. Hij is altijd gemotiveerd, behandelt de andere teamleden met heel veel respect, en durft af en toe ook wel eens grappig uit de hoek komen… Met vijf testdagen en een extra meeting voor de start van het seizoen hebben we een goede voorbereiding achter de rug. Zelfs al is hij amper 16 en zal hij zeker nog wat beginnersfouten maken, ben ik er helemaal van overtuigd dat hij zich met de beste Juniors zal kunnen meten. Samen met het team, zijn persoonlijke coach Reshad de Gérus en de teamcoach Benoit Rousset zullen we er alles doen om hem door een uitstekende omkadering toe te laten dat doel te bereiken.

Er staan zes meetings op het programma, waarbij ook races op het iconische circuit van Spa-Francorchamps, begin juni. “Net zoals bij de F4 vorig jaar begint het seizoen tijdens het paasweekend op het circuit van Nogaro”, legt Lorens uit. “In 2022 finishte ik er op het podium, en ik hoop dat dit jaar te kunnen herhalen. Samen met mijn teammaat en vriend Enzo Geraci zijn we de jongste rijders aan de start, maar ik koester de ambitie om bij de Juniors voor podiumplaatsen, en misschien zelfs overwinningen te kunnen strijden.”

Met 14 Juniors (rijders jonger dan 23) op de verwachte deelnemerslijst geldt de Alpine Elf Europa Cup als een ware kweekvijver voor jong talent. Een ideale context voor een 16-jarige Belg die vast van plan is om van zich te laten spreken!

Kalender Alpine Elf Europa Cup 2023

  • 08-10/04: Nogaro (FRA)
  • 05-07/05: Magny-Cours (FRA)
  • 01-04/06: Spa-Francorchamps (BEL)
  • 16-18/06: Dijon-Prenois (FRA)
  • 14-16/09: Barcelona (ESP)
  • 06-08/10: Circuit Paul Ricard (FRA)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.