F1 Australië: reacties na de kwalificatie

In Melbourne pakte Max Verstappen (Red Bull) de polepositie voor de Grote Prijs van Australië, zijn eerste op het Albert Park Circuit. Zijn ploegmaat Sergio Pérez beleefde een dramatische namiddag. Na een schuiver start de Mexicaan morgen als laatste. Mercedes verraste zichzelf, Ferrari is opnieuw teleurgesteld. We verzamelden enkele reacties uit het F1-veld.

(Foto: © Mercedes)

Max Verstappen (Red Bull):

“Over het algemeen was het een redelijk goede kwalificatie. Het was lastig om de banden op de juiste temperatuur te krijgen, maar in Q3 vielen alle puzzelstukken in elkaar. Ik ben zeer gelukkig met mijn snelste ronde en de polepositie. Ik kijk uit naar morgen, we hebben een goede start nodig en daarna kunnen we hopelijk presteren. Ik stond hier al eens eerder op het podium, maar deze keer wel ik op een ander trapje staan.”

Sergio Pérez (Red Bull):

“Vandaag was een dag om snel te vergeten. We hadden een technisch probleem deze morgen en we dachten dat het opgelost zou zijn, maar dat was niet het geval. Het is spijtig dat de kwalificatie zo verlopen is, maar ik zal mijn uiterste best doen om toch de nodige punten te sprokkelen.”

George Russell (Mercedes):

“Wat een kwalificatie voor ons! De wagen voelde fantastisch aan en dit resultaat hadden we absoluut niet verwacht. De laatste ronde was op de limiet en ik ben toch een klein beetje teleurgesteld, omdat we de polepositie niet hebben kunnen bemachtigen. Dit toont aan dat we nog heel wat potentieel hebben. Morgen zal het lastig worden om Max Verstappen van de zege te houden, maar we zijn zeer tevreden met de tweede startplek.”

Lewis Hamilton (Mercedes):

“Dit was totaal onverwacht en ik ben enorm tevreden met de derde plek. Mijn tweede ronde was niet zo goed als de eerste. Ik had wel een klein beetje tijd gewonnen in de laatste sector, maar het begin van de ronde was minder. Ik ben niet teleurgesteld en ik ben trots op het team. Het is geweldig om dichter te staan bij Red Bull.”

Fernando Alonso (Aston Martin):

“Ik ben tevreden met de vierde plaats. Het circuit was moeilijk te voorspellen door de veranderlijke temperaturen. Voorlopig is dit onze beste kwalificatiesessie van het seizoen, het tijdsverschil tussen ons en de polezitter was nog nooit zo klein. Inhalen zal moeilijk zijn morgen, maar door de koelere temperaturen kan er veel gebeuren tijdens de race.”

Carlos Sainz (Ferrari):

“We hadden beter kunnen kwalificeren. In de aanloop naar mijn snelle ronde was er wat verwarring met andere rijders en daardoor verloor ik al minstens een tiende in de eerste bocht. De banden waren ook nog niet op de juiste temperatuur. We zullen zien wat er gebeurt tijdens de race, maar het zal niet gemakkelijk worden om veel plaatsen goed te maken.”

Alexander Albon (Williams):

“Vandaag was een speciale dag. We hadden moeite tijdens de vrije trainingen om de banden op te warmen, maar tijdens de kwalificatie werkten ze wel naar behoren. Ons team heeft op twaalf maanden tijd enorm veel progressie geboekt. We kunnen elk weekend meevechten voor de punten en daardoor zijn we extra gemotiveerd.”

Pierre Gasly (Alpine):

“Het was geen slechte kwalificatie met een negende plek als resultaat, maar er zat zeker meer in. Het was lastig om de banden op temperatuur te krijgen en we moesten elke ronde blijven verbeteren. De race morgen zal zeer interessant worden, want de meeste teams hebben weinig data voor de race door de regen tijdens de tweede oefensessie gisteren.”

Nico Hülkenberg (Haas):

“In Q3 had ik maar één set van verse banden, waar anderen er waarschijnlijk nog twee hadden. In ieder geval zat er niet meer in dan een tiende plek, maar dat neemt niet weg dat de top tien-plek positief is voor ons team. We nemen dat positieve gevoel mee naar morgen.”

Yuki Tsunoda (AlphaTauri):

“We hebben het maximale uit de wagen gehaald. In Q2 wouden we twee ronden pushen, maar omdat onze wagen op de weegbrug moest, kon ik geen tweede ronde meer rijden. Gezien ik maar één snelle ronde kon rijden, ben ik tevreden met de vooruitganng die het team geboekt heeft.”

Oscar Piastri (McLaren):

“Dit is uiteraard niet wat ik wou in Melbourne. Het veld ligt zeer dicht bij elkaar. Ik was tevreden met mijn snelste ronde, maar die was net niet snel genoeg voor Q2. Morgen wordt het zaak van zoveel mogelijk plaatsen goed te maken en hopelijk kunnen we een probleemloze race rijden.”

Zhou Guanyu (Alfa Romeo):

“Het was een vreemde sessie voor mij. De wagen voelde compleet anders aan dan in de derde vrije training. Het is frustrerend dat we niet wat meer vooraan staan, maar volgens mij zat er niet meer in. We hebben niks veranderd aan de wagen tussen de laatste oefensessie en de kwalificatie en toch was er een duidelijk verschil voelbaar. Het enige wat we kunnen doen is morgen ons uiterste best doen om wat plekken goed te maken.”

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.