MotoGP: klantenteams opnieuw te duchten outsiders?

Volgend weekend begint het MotoGP-seizoen in Portugal. Gisteren overliepen we de stand van zaken in de fabrieksteams. We mogen er van uitgaan dat in die teams de titelkandidaten zullen zitten. Maar hou toch ook maar de klantenteams in de gaten want hier hebben we verschillende rijders die een ernstig bod op de titel kunnen doen. Wat brengt 2023?

Foto: © motogp.com

De fabrieksteams nemen de rol van favorieten op zich, maar vaak steunt die deels ook op een zeer sterk klantenteam. Die zijn niet geheel kansloos, bekijken we, maar het afgelopen jaar waar Enea Bastianini tot einde seizoen meespeelde. Opvallend: Yamaha en KTM kunnen niet meer rekenen op een tweede team.

De Ducati klantenteams: Pramac, Gresini en Mooney VR46

Pramac Racing blijft een grootmacht om rekening mee te houden. Veteraan Johann Zarco en heethoofd Jorge Martin lieten verleden seizoen vele mooie dingen zien. Nog niet alles verliep van een leien dakje voor het team, maar de zeges en de poles waren er wel, en dat deed het fabrieksteam in het prille begin van het kampioenschap toch even de schrik om het hart slaan. Ander en beter dan in 2023? Vooral Martin wordt getipt als een mogelijke titelkandidaat.

Aan de andere kant is er de vraag of Gresini opnieuw de outsider wordt die het de fabrieksteams kan moeilijk maken. Bastianini is ondertussen weg, Di Giannantonio bleef en krijgt het gezelschap van Alex Marquez.

Zelf was Valentino Rossi jarenlang trouw aan Yamaha, maar voor het eigen team, Mooney VR46 Racing werd toch gekozen voor Ducati. Vorig seizoen lieten halfbroer Luca Marini en het nieuwe talent Marco Bezzecchi zich geregeld zien in de strijd om het podium en de ereplaatsen. Benieuwd wat ze in 2023 zullen kunnen…

De anderen: Cryptodata RNF en LCR Honda

Ook Aprilia heeft nu zijn eigen “tweede” team met Cryptodata RNF. Zij kunnen tellen op de Portugees Miguel Oliveira, die bij KTM zijn waarde al bewees. Hij wordt bijgestaan door Raul Fernandez, een toptalent, maar nog steeds in zijn leerfase.

LCR Honda is het laatste klantenteam in het overzicht voor dit seizoen. De Japanner Takaagi Nakagami is er al jaren in dienst en maakt stilaan deel uit van het meubilair. Veelbelovende dingen laat de Japanner bij de vleet zien, maar de definitieve doorbraak liet tot nu toe steeds op zich wachten. Brengt 2023 soelaas? Hij krijgt dit seizoen Alex Rins naast zich. Na de stop van Suzuki week de Spanjaard uit naar Honda. Rins is een onbekende factor, soms bloedsnel, soms met de perfecte race en soms…gooit hij het allemaal tegen het asfalt. Afwachten dus!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.