MotoGP: klaar voor langste seizoen ooit

Volgend weekend zullen 22 rijders in 11 teams de eerste wedstrijd aanvatten voor het veroveren van de MotoGP wereldtitel. Met zes fabrieksteams aan de start wordt het een van de zwaarste en langste MotoGP seizoenen ooit, met 21 wedstrijden op de kalender. Alles begint dit weekend in Portugal, op Portimao.

Foto: © motogp.com

Het Ducati Lenovo team verdedigt dit seizoen zijn kroon. Het fabrieksteam van de Italiaanse constructeur hield vast aan de bloedsnelle en ondertussen al meer ervaren maar toch jonge Francesco “Pecco” Bagnaia. De keuze van het racenummer is ook in MotoGP vrij, maar Bagnaia koos resoluut voor het nummer 1. Hij kreeg naast zich een onzekere factor. Enea Bastianini, Bastia voor de vrienden, maakte vorig seizoen het mooie weer met de Gresini klantenmachine, op een motor van het vorige seizoen, en dat hij met vier zeges tot het einde seizoen zou meedingen voor de titel was voor velen een complete verrassing. “Bastia” zal dit seizoen de derde plaats in het kampioenschap willen omzetten naar een wereldtitel, en hij zal daarbij onderweg weinig gevangenen maken!

Repsol Honda: Marquez opnieuw de boeman?

Er is en blijft die ene man die alles kan, die nooit kan weggecijferd worden, welke de omstandigheden ook zijn, en die altijd en door iedereen als de referentie en de uitdager wordt gezien: Marc Marquez. Als de Spanjaard op zijn Honda kruipt, dan is hij de facto een zegekandidaat en een titelkandidaat. Op een nieuwe Honda-machine, die is voorzien van de nodige geheime wapens, gaat hij voor niets minder dan de wereldtitel. Dat mag duidelijk zijn. Hij krijgt als teamgenoot de kampioen van 2020, Joan Mir. Voor Mir was het Honda-fabriekszitje een mooie kans na het vertrek van Suzuki, maar het is potentieel ook een groot probleem. Meer dan één voormalig wereldkampioen beet al zijn tanden stuk op de onverzettelijke Marc Marquez. Vraag maar aan Dani Pedrosa of Jorge Lorenzo bijvoorbeeld.

Wat kunnen Quartararo en Yamaha?

Monster Energy Yamaha is de derde grootmacht als het op de titelstrijd aankomt, en hun grootste troefkaart is uiteraard de onnavolgbare Fabio Quartararo. Tijdens de wintertests waren er nog problemen, maar Quartararo schijnt een oplossing te hebben gevonden. Vorig seizoen leek hij aanvankelijk op de titel af te stormen voor de hele mechaniek begon te sputteren. Technische problemen, valpartijen en opgaves volgden elkaar op. Er bleek geen antwoord te zijn op de plotse uitdaging van Ducati en uiteindelijk smolten zijn kampioenschapskansen als sneeuw voor de zon. Is de Fransman opnieuw klaar voor het grote werk? Teamgenoot Franco Morbidelli staat echter voor een nog grotere uitdaging, want de Italiaan kwam vorig seizoen nauwelijks in het stuk voor en moest nog afrekenen met een blessure en een lange revalidatie. Hij blijft een duidelijke “nummer twee”.

De andere fabrieksteams: GasGas, KTM en Aprilia

Nadat vorig seizoen Suzuki zijn plotse vertrek aankondigde uit MotoGP moest promotor Dorna snel een oplossing uit de mouw toveren om het aantal teams constant te houden. En ziedaar, GasGas verscheen als “fabrieksteam”. Het Spaanse bedrijf uit Girona (Catalonië) schitterde vooral in off-road competities. Het werd gekocht door KTM maar verscheen in Moto3 en Moto2 onder de eigen naam GasGas en anno 2023 wordt het dus op snelheid omgetoverd tot een voluit fabrieksteam, binnen de structuur van het gerenommerde Tech3. Pol Espargaro en Moto2 vedette Augusto Fernandez nemen de honneurs waar aan het stuur. GasGas is de vreemde eend in de bijt.

Aprilia bewandelde ongeveer dezelfde weg. Na jarenlang een “klantenteam” te zijn geweest, vervoegden ze vorig seizoen de rangen van de fabrieksteams. Aleix Espargaro verraste vriend en vijand door tot einde seizoen mee te spelen voor de titel. Er waren nog net iets te veel fouten en te veel technische problemen om er voluit voor te gaan. Aleix maakte dat goed met een tomeloze inzet. Wordt 2023 dan het jaar van de waarheid? Het zou zomaar kunnen, zeker als ook de razend snelle Maverick Vinales eindelijk de gebruiksaanwijzing van de Aprilia heeft begrepen.

Het wordt ook voor het Red Bull KTM fabrieksteam stilaan tijd om zich aan te dienen bij de titelkandidaten. Heel gestructureerd leken die pogingen tot nu toe nog niet, wat niet belette dat Brad Binder zich geregeld liet opvallen. Nieuw in het team wordt het Australische woelwater Jack Miller. Of de combinatie tussen de no-nonsense Miller en wildebras Binder een winnende cocktail wordt, dat zal nog moeten blijken.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.