GT World Europe: recordaantallen voor beide kampioenschappen

De Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS heeft de deelnemerslijsten voor het seizoen 2023 bekend gemaakt en die zijn indrukwekkend, met een recordaantal van 40 auto’s voor de Fanatec GT Sprint Cup en 56 auto’s in de Fanatec GT Endurance Cup. Onder de teams en rijders zien we uiteraard heel wat Belgen.

Tijdens de officiële proloog op Circuit Paul Ricard werd onthuld dat de deelnemerslijst van dit jaar acht merken omvat. De Duitse constructeurs Audi, BMW, Mercedes-AMG en Porsche zullen in 2023 uiteraard aanwezig zijn, net als de iconische Italiaanse fabrikanten Ferrari en Lamborghini. McLaren blijft populair, terwijl Honda een terugkeer in de Fanatec GT Europe paddock maakt.

De Fanatec GT Sprint Cup telt vijftien auto’s meer dan in 2022. Door ruimtegebrek op Brands Hatch en Zandvoort zal de nieuwe Bronze Cup-klasse zijn Sprint-seizoen over drie evenementen verdelen. Het volledige veld van 40 auto’s zal dus deelnemen aan de wedstrijden in Misano, Hockenheim en Valencia. 

De Fanatec GT Endurance Cup bouwt voort op het hoge niveau van de afgelopen seizoenen en trekt de grootste deelnemerslijst sinds 2017 aan. Dit aantal zal nog toenemen tijdens de CrowdStrike 24 uur van Spa, die dit jaar zijn 75ste editie viert en dat van 29 juni tot en met 2 juli.

Audi zeer goed vertegenwoordigd

Audi is met elf wagens in beide kampioenschappen het sterkst vertegenwoordigd, met onder meer twee exemplaren van zowel Boutsen VDS als Comtoyou Racing. BMW heeft dan weer vijf wagens in Sprint en acht in Endurance, met uiteraard de aanwezigheid van WRT dat vier auto’s inzet.

Verder zien we Mercedes-AMG (zes wagens in Sprint, elf in Endurance), Porsche (vier en negen), Ferrari (vier en vier), Honda (twee in Sprint), Lamborghini (vier en acht) en McLaren (vier en, vijf)

Het seizoen 2023 van de Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS gaat van start met een drie uur durende Endurance Cup-race op Monza op 21-23 april, terwijl de Sprint Cup-campagne van start gaat op Brands Hatch op 13-14 mei.