FIA ERC Fafe: start van een veelbelovend seizoen

Het FIA Europees Rally Kampioenschap 2023 gaat dit weekend van start met de Rally de Serras de Fafe en aan de start verschijnen niet minder dan 40 Rally2-wagens. Maar liefst 48 teams hebben zich ingeschreven om ERC-punten te scoren tijdens de eerste ronde van het EK Rally dat zijn 70ste verjaardag viert en 23 nationaliteiten zijn dit weekend in Portugal vertegenwoordigd, jammer genoeg zonder Belgen.

Foto: © Red Bull

ERC Championship Manager Iain Campbell is dan ook een tevreden man: “Het is fantastisch om het 70-jarig jubileumseizoen van het ERC in te gaan in de wetenschap dat er zoveel belangstelling is voor het kampioenschap, gezien de omvang van het deelnemersveld. Maar de inschrijving is niet alleen groot in aantal, maar ook in kwaliteit, met een ongelooflijk aantal grote namen en jonge rijders die nieuw zijn in het kampioenschap en internationale ervaring willen opdoen in een zeer competitieve omgeving. Het is ook geweldig nieuws dat er zoveel nationaliteiten vertegenwoordigd zijn.

Het ERC, dat in 1953 werd opgericht, blijft de belangrijkste Europese rallyserie en een springplank voor rijders die vanuit hun eigen land een carrière in het FIA World Rally Championship ambiëren. De drijvende krachten achter het WRC promoten het EK voor een tweede seizoen via een langetermijnovereenkomst met de FIA. Elke wedstrijd wordt overigens live uitgezonden op WRC+ en het nieuwe platform Rally.TV.

Rijders in Rally2-auto’s kunnen samenwerken met een van de vier toonaangevende bandenfabrikanten: Hankook, Michelin, MRF Tyres of Pirelli.

Er zijn categorieën voor Rally3 auto’s (ERC3) en Rally4 en Rally5 auto’s, terwijl jonge, aanstormende talenten hun kans krijgen om te schitteren in het FIA Junior ERC Championship, ondersteund door Hankook, dat begint met de ORLEN Rally Poland in mei.

Meer info? https://www.fiaerc.com/erc/

Rally Serras de Fafe, Felgueiras, Boticas, Vieira do Minho e Cabeceiras de Basto vormt een pittige start van het ERC-seizoen 2023, met 16 uitdagende gravelproeven, plus een superspecial over de asfalt- en kasseistroken van gaststad Fafe. Het parcours beslaat 180,29 kilometer en eindigt met de Lameirinha Power Stage, compleet met de iconische Pedra Sentada-sprong, op zondag om 16.00 uur plaatselijke tijd.