F1 Bahrein testen: Sainz snelst in de ochtend, McLaren nog steeds met problemen

Carlos Sainz (Ferrari) is goed aan de tweede van drie testdagen begonnen. De Spanjaard bleef Logan Sargeant (Williams) en Fernando Alonso (Aston Martin) voor. Bij McLaren zijn de problemen met de wagen daarentegen nog niet van de baan.

(Foto: © Ferrari – Tekst: Jarne De Scheemaecker)

Kevin Magnussen (Haas) had in het eerste uur de snelste tijd achter zijn naam staan, maar daar bracht Carlos Sainz (Ferrari) verandering in. Hij ging met een 1:32.653 over de Deen, scherpte die tijd verder aan en bleef eerste. Logan Sargeant (Williams) kwam echter zeer dicht om die leidersplaats over te nemen, maar strandde op zes honderdsten van een seconde. Fernando Alonso (Aston Martin) stond opnieuw in de top drie na zijn tweede plek in de namiddagsessie gisteren.

De sessie verliep soepel en probleemloos voor alle teams, behalve voor McLaren. Het team werkte gisteren het minst aantal ronden af door onder andere een probleem met een van de bandenvleugels en ook deze voormiddag vertoonde de wagen enkele kinderziektes. Op het einde van de sessie was het aan de FIA om hun procedures te testen. Zo was er een rode vlag-periode, gevolgd door een oefenstart. Die start verliep niet voor iedereen even soepel, een paar wagens bleven na het startsein in hun gridbox staan.

Eindstand ochtendsessie vrijdag:

  1. Sainz (Ferrari): 1:32.486, 70 ronden
  2. Sargeant (Williams): 1:32.549, 74 ronden
  3. Alonso (Aston Martin): 1:32.969, 64 ronden
  4. Zhou (Alfa Romeo): 1:33.170, 43 ronden
  5. Magnussen (Haas): 1:33.442, 67 ronden
  6. Ocon (Alpine): 1:33.490, 49 ronden
  7. Perez (Red Bull): 1:33.751, 76 ronden
  8. Hamilton (Mercedes): 1:33.954, 72 ronden
  9. Norris (McLaren): 1:35.522, 65 ronden
  10. Tsunoda (AlphaTauri): 1:35.708, 85 ronden

Reacties:

Charles Leclerc (Ferrari-rijder)

“Ik denk dat we blij kunnen zijn met de gegevens over de wagen die we gisteren verzameld hebben. Die kwamen namelijk overeen met de gegevens uit de fabriek en dat is cruciaal voor de eerste dag. Daar lag ook onze focus op, de wagen op verschillende manieren afstellen en kijken of alles overeenkwam. Nu kunnen we die focus verleggen naar de prestatie van de wagen. Ik ben hoopvol voor dit seizoen door het werk dat de ingenieurs in Maranello geleverd hebben. Voorlopig letten we niet op wat Red Bull en Max Verstappen doen. We volgen elk ons eigen testprogramma dus vergelijken heeft weinig zin.”

Oscar Piastri (McLaren-rijder)

“Het was leuk om gisteren terug het circuit op te gaan. Voor mij de eerste keer sinds lang dat ik achter het stuur kroop, dus ik moest wel even op snelheid komen. Ik had veel plezier, alles voelde soepel en comfortabel aan. Ik ga ook genieten van de komende dagen. Vandaag neem ik de namiddagsessie voor mijn rekening en ik kijk ernaar uit om na zonsondergang te mogen rijden. Dan is de baan ook wat vriendelijker voor de banden.”

Toto Wolff (teambaas Mercedes)

“Er is een gevoel van opwinding in ons team. We hebben vorig jaar wat fouten gemaakt met de wagen, maar we kunnen niet wachten tot het seizoen begint. Deze morgen was de wagen wel wat uit balans en dat was te merken aan de slipsporen die we achterlieten bij het accelereren. Onze wagen ontbreekt grip aan de achterkant. We zien ook dat Ferrari en Red Bull een snelle wagen hebben, maar wij verbergen nog ons potentieel.”