F1 Bahrein testen: reacties na de eerste dag

De eerste testdag werd gedomineerd door Max Verstappen (Red Bull). De regerend wereldkampioen nam de volledige dag voor zijn rekening en . Fernando Alonso reed in zijn Aston Martin nipt de tweede snelste tijd. Carlos Sainz (Ferrari) kwam niet in actie in de namiddag, maar bleef wel derde.

(Foto: © Red Bull – Tekst: Jarne De Scheemaecker)

Max Verstappen (Red Bull-rijder)

“Het ging goed. Veel rondes gereden en dat is wat we wilden. Het was een vlotte dag zonder problemen waardoor we echt konden focussen op de wagen en wat nieuwe dingen konden proberen om onder andere de nieuwe banden voor dit jaar beter te begrijpen. De wagen is lichtjes geëvolueerd vanuit die van vorig jaar, dus veel moest ik niet aanpassen aan mijn rijstijl. Ik denk dat het voor iedereen een makkelijkere start is vergeleken met vorig seizoen, omdat de wagens niet drastisch veranderd zijn.”

Pierre Gasly (Alpine-rijder)

“Het was een lange winter, drie maanden voelden lang aan, maar ik ben zeer enthousiast over wat nu komt. Door mijn overstap naar Alpine heb ik mijn gewoontes moeten aanpassen, maar ik voelde me meteen op mijn gemak en we hebben het grootste deel van ons testprogramma gedaan. Op dit moment zijn we vooral gefocust op onszelf en het begrijpen van onze wagen. Volgende week zullen we onze kaarten op tafel leggen.”

Felipe Drugovich (Aston Martin-rijder):

“Ik heb de ochtendsessie afgewerkt en ben zeer tevreden. Ondanks de elektronica-problemen in het begin hebben we toch het volledige testprogramma kunnen doorlopen. Alles ging soepel, de wagen werkt goed. Op het einde mocht ik nog een paar snelle runs doen, wat erg plezierig was voor mij. Ik ben blij dat ik het telefoontje kreeg om Lance Stroll te vervangen.”

Christian Horner (teambaas Red Bull):

“De RB19, onze wagen voor dit seizoen, is een evolutie van de RB18, zijn voorganger. Ons team heeft mooi werk geleverd tijdens de winter. Tijdens de lunchpauze heb ik even samen gezeten met Max Verstappen en hij is al bezig met de details. Er zijn geen fundamentele problemen met onze wagen. Dat was voor ons niet geheel een verrassing, want vorig jaar ervaarden we ook geen problemen met de wagen.”

Toto Wolff

“Onze wagen lijkt in balans te zijn, er is geen gestuiter, wat goed nieuws is. Het is een goed uitgangspunt. We verzamelen veel gegevens, want dat is belangrijk om te vergelijken met vorig jaar en we proberen verschillende dingen uit. Ik denk dat we een solide basis hebben om vanuit verder te werken en te proberen om de wagen te optimaliseren, iets wat we nog niet gedaan hebben. Bij dat optimaliseren gaat erom uit te zoeken of er zaken zijn die de prestaties kunnen belemmeren, zoals het stuiteren vorig jaar. Wat we nu moeten doen is ons testprogramma afwerken.”

Franz Tost (teambaas AlphaTauri):

“Tot nu toe is de feedback over de wagen van beide rijders zeer positief. De negende plek van vorig seizoen was een wake-up call voor ons team. Iedereen heeft hard gewerkt en we hebben grote vooruitgang geboekt, vooral bij het gewicht van de wagen. Hij is ook veel stabieler in de bochten en tot nu toe blijven we ook gespaard van de ‘porpoising’. Vandaag hebben we vooral aerodynamische gegevens verzameld, want het is zeer belangrijk om zoveel mogelijk van die gegevens te hebben voor de verdere ontwikkelingen.”