BRC: alle officials van de Belgische rallysport wonen een seminarie over veiligheid bij

Enkele weken voor de start van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship hebben de mensen die rechtstreeks bij de veiligheid van de Belgische rally’s zijn betrokken een heel leerrijke seminariedag bijgewoond, onder leiding van RACB Safety Delegate Alain Penasse. Bij de aandachtige deelnemers ook ene… Bruno Thiry.

(persbericht)

Voor het tweede opeenvolgende jaar werd er een seminarie georganiseerd om alle veiligheidsregels van het Belgische rallykampioenschap nog eens grondig door te nemen. Dit keer gebeurde dat in de nieuwe lokalen van de RACB aan de Woluwelaan 46 in Brussel.

“De aanwezigheid op deze vergadering moet door iedereen die een licentie van RACB Safety Officer nodig heeft elke twee jaar worden bijgewoond”, legt Alain Penasse uit. “Het betreft hier onder andere de rijders en corijders van de 000, 00 en 0-wagens, maar ook de personen die binnen de wedstrijdleiding met de veiligheid betrokken zijn, en ook de verantwoordelijken voor elke klassementsproef. Het seminarie loopt over twee dagen. Eén dag is voorbehouden voor een zestigtal Nederlandstaligen, de andere dag voor meer dan vijftig Franstaligen.”

Elke dag loopt de vergadering van 10 uur tot 16 uur, met een kleine middagpauze. “Een rally wordt al maanden op voorhand gepland, en we hebben samen de individuele rolverdeling van elk besproken”, vervolgt de RACB Safety Delegate. “Bij de verschillende functies hebben we het onder andere gehad over die van wedstrijddirecteur, veiligheidsafgevaardigde, de verantwoordelijke voor de KP’s en de wegcommissarissen. Telkens viel er een heel interessante interactie met de genodigden te noteren. Sommigen haalden eigen ervaringen aan, anderen stelden dan weer pertinente vragen.”

Bij de aandachtige deelnemers ook Bruno Thiry. “Om in de Legend Boucles in Bastogne de nulwagen te kunnen besturen had ik een RACB-licentie nodig”, vertelt Thiry. “Mijn aanwezigheid op dit seminarie was dus verplicht. Ik ben echter in de wolken dat ik het heb bijgewoond. Ik rij nu al meer dan veertig jaar rally en ik heb nog dingen bijgeleerd. Vooral dan over de te respecteren timing en de rol van elk van de wagens die voor de eerste deelnemer over het parcours rijdt.”

Hugues Henrot, hoofd van de nieuwe BRC-manche Rallye des Ardennes, was een andere tevreden deelnemer aan het seminarie. “Vorig jaar maakte ik bij verschillende wedstrijden 17 keer deel uit van de wedstrijdleiding”, stelt de man uit Dinant. “Toch was dit – uitstekend georganiseerde – seminarie een nuttige opfrissing van alle veiligheidsaspecten van een rally. Bovendien werd er heel wat van gedachten gewisseld, dus iedereen stak er wel wat van op.”

Het Kroon-Oil Belgian Rally Championship begint dus dit weekend – met de Rally van Haspengouw – met uitstekend geïnformeerde officials aan het nieuwe seizoen. Voortaan vervult Anton Dupan (31 jaar) de rol van Rally & Rallycross Manager bij RACB Sport.