Daytona 500: Bowman op pole van Amerikaanse klassieker

Zondag 19 februari start Alex Bowman voor de derde maal op de pole voor de Daytona 500. De wedstrijd is een van de uithangborden voor het NASCAR kampioenschap, een van de meest bekeken autosportcompetities ter wereld. Het hoe en wat van deze iconische wedstrijd lichten we u even toe…

Foto: ©nascar.com

Al in de jaren veertig van de vorige eeuw was er een traditie dat men races hield in Daytona. Dat was toen over een circuit dat deels door de stad ging en voor een groot deel over het strand. De wedstrijd, net als NASCAR zelf, vindt zijn oorsprong in de smokkel, waarbij de smokkelaars hun standaardwagens opdreven om de politie te snel af te zijn. NASCAR werd opgericht in 1948. Op 22 februari 1959 werd er voor het eerst een race gehouden op de permanente omloop van Daytona, waarvan de bouw was begonnen in 1957.

Derde pole voor Bowman

Alex Bowman zette woensdag de pole in de kwalificatiesessie. Die sessies verlopen ietswat anders dan wij, Europeanen, gewend zijn. Bowman, en zijn Hendrick Motorsport teamgenoot Kyle Larson, waren immers de enigen die zeker waren van hun posities op de eerste rij. Voor de rest van het veld werd de verdere grid bepaald door twee “Duel” races, gehouden op donderdag. Joey Logano (Team Penske Ford) en Aric Almirola (Stewart-Haas Racing Ford) wonnen die races en nemen dus plaats op de tweede rij. De rest van de grid werd verdeeld navenant de resultaten van deze races.

Wie wordt het?

De vorige editie passeerde Austin Cindric (nu op een 6de startplaats) misschien wat onder de radar, maar hij won wel de befaamde klassieker in zijn eerste volledige jaar in de hoogste divisie van de NASCAR. Bowman haalde, ondanks zijn poles, nog geen zege in de 500 mijl. Kyle Larson, Joey Logano, Aric Almirola, maar ook Ryan Blaney (9de) en Chase Elliot (10de) zijn allemaal te duchten tegenstanders op een goede uitgangspositie. Maar opletten ook voor de door de wol geverfde oud-strijders, de ervaren mannen als Brad Keselowski (RFK Racing Ford), Kevin Harvick (Stewart-Haas Racing Ford), Martin Truex Jr. (Joe Gibbs Racing Toyota), A.J. Allmendinger (Kaulig Racing Chevrolet), Denny Hamlin (Joe Gibbs Racing Toyota) en Kyle Busch (Richard Childress Racing Chevrolet) bijvoorbeeld. Of brengen Bubba Wallace (23XI Racing Toyota) of Zane Smith (Front Row Motorsports Ford) de verrassing?

Daytona, met zijn hoge bankings, slipstreamgevechten en incidenten, is onvoorspelbaar. En misschien hebben we de winnaar niet eens vernoemd, of komt die van helemaal onderaan in het veld: veteraan Jimmie Johnson (Legacy Motor Club Chevrolet), die als voorlaatste start, of van debutant en alleskunnende duizendpoot Travis Pastrana (23XI Racing Toyota).

20u30 onze tijd

Zondag begint in Daytona alles om 14u30 in de namiddag, dat is 20u30 onze tijd. Wie het kan, die moet zeker deze oer-Amerikaanse wedstrijd volgen met de volksliederen, de warm-up rondes, de straaljagers en een wedstrijd die zich als altijd spectaculair aankondigt. Iedereen hoopt op een vlekkeloze en zeer sportieve race, maar “the big one”… die ligt altijd op de loer!