Fiesta Sprint Cup 2023: Tomas De Backer met FordStore Feyaerts

We kennen alvast iemand die zichzelf in 2023 zou kunnen opvolgen als algemeen laureaat Nederland-België en dat is Tomas De Backer! Om dat waar te maken zal de 25-jarige Antwerpenaar kunnen beschikken over een Ford Fiesta Sprint Cup van het reeds succesvolle team van FordStore Feyaerts. 

Tomas De Backer is hiermee toe aan zijn vierde seizoen in de Nederlands-Belgische Ford-merkencup, waarin hij twee keer Junior-kampioen werd en, vooral, afgelopen jaar zowel de Belgische titel als de kroon in de Dutch Belgian Super Star op zak stak. De Backer was meteen ook de eerste Belg die de fel bekampte  match Nederland-België naar zijn hand wist te zetten.   

“Na vier seizoenen hadden wij graag overgegaan naar een hogere klasse,” doet Tomas zijn verhaal. “Maar zoals zo vaak hing dat af van het beschikbare budget. Ondertussen hielden wij in de Ford Fiesta Sprint Cup de vinger aan de pols en kwam het snel tot een eerste gesprek met Tom Feyaerts die ons duidelijk maakte dat hij weliswaar verder wilde gaan met de Fiesta Cup, maar het hem aan voldoende tijd ontbreekt om de auto’s nog volledig in eigen beheer te runnen. Gezien ik en mijn vader Eddy al vele jaren, ook in karting, altijd zelf een eigen structuur hadden, zag Tom het zitten om op die manier met FordStore Feyaerts opnieuw voor de knikkers mee te spelen. Uiteraard kunnen wij Ford Peerlings niet genoeg bedanken voor de drie seizoenen dat ik voor hen mocht aantreden en zij mij toelieten vooraan in de Ford Fiesta Sprint Cup te strijden en mezelf in de kijker te rijden.” 

FordStore Feyaerts won twee keer het Ford Dealer Team Championship en behaalde met Kenny Herremans in 2021 ook de Belgische titel. Vorig jaar hoopten zij met Giovanni Van Lil op een herkansing, maar na twee meetings was het over en out en bleef Tom Feyaerts als enige pion over. 

“Ik heb nooit de ambitie gehad om als rijder zelf een rol van betekenis te spelen, ik heb mezelf altijd beschouwd als een hobby-rijder,” zegt Tom. “De autosector staat voor een belangrijke ommezwaai met een volledige elektrificatie. De volledige sector verandert momenteel enorm snel. Niet alleen de auto’s, maar ook de manier waarop deze verkocht en onderhouden dienen te worden. Evoluties die elkaar enorm snel opvolgen. Al deze nieuwigheden eisen voor onze twee Ford-concessies in Aarschot en Haacht alle aandacht op. Ik heb daarom besloten niet meer zelf achter het stuur te kruipen en ook niet langer in te staan voor het volledig zelf laten rijden van een auto in de Fiesta Cup. Niettemin wilde ik met FordStore Feyaerts in de Fiesta Cup aanwezig blijven en zo is het idee ontstaan om een beroep te doen op de diensten van Tomas en Eddy De Backer. Hopelijk zorgt Tomas voor een derde titel in het Ford Dealer Team Championship.” 

Wie de tegenstanders worden van Tomas De Backer is nog even afwachten. Feit is dat er voortaan zowel voor de Nederlandse als de Belgische competities rekening wordt gehouden met een algemeen puntenbarema Nederland-België! 

“Dat wil zeggen dat er voor elke meter, elke plaats zal gestreden worden, “ verduidelijkt Tomas de échte match Nederland-België..“Het volstaat niet meer dat je uitkijkt wie je Belgische tegenstanders zijn en zoals voordien, in het heetst van de strijd een Nederlander mag voorlaten. Een vierde plaats algemeen Nederland-België, levert voor het BK ook maar punten op van een vierde plaats. Dus, ja, om mijn titels te verdedigen moet ik zowel in training als tijdens de twee races de volle pot scoren en beter doen dan een Nederlandse, Poolse of Finse rijder die weliswaar op de Nederlandse deelnemerslijst prijken. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we ons mogen verwachten aan gevechten en duels op het scherp van de snee!” 

Het zesde seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup gaat met de Voorjaarsraces van start tijdens het weekend van 15 en 16 april op Circuit Zandvoort.