Asian Le Mans Dubai: Inter Europol op pole, Van Rompuy achtste en zevende in LMP3

Charles Crews was tijdens de kwalificatie het snelst met zijn Oreca 07 van Inter Europol Competition. De Turk Salih Yoluc werd voor DKR Engineering tweede, op zes tienden van een seconde. Voor de wedstrijd op zondag is de eerste startrij identiek. Tom Van Rompuy realiseerde voor het Luxemburgse team de achtste chrono in LMP3 en zal op zondag als zevende starten. Een rode vlag door een ongeval van een Porsche veroorzaakte een vertraging van een tweetal uur. Hierdoor zal de race van zaterdag om 13u45 Belgische tijd aanvatten en dus niet om 12u00 zoals oorspronkelijk gepland.

(Foto: Asian Le Mans Series)

De “Bronze”-rijder dient in de Asian Le Mans Series de wagen te kwalificeren tijdens een sessie van twintig minuten. Zijn snelste tijd bepaalt de grid voor de wedstrijd op zaterdag en zijn tweede beste chrono telt voor de startopstelling van zondag. Voor 99 Racing, een team dat tijdens de vrije trainingen in de voorste gelederen terug te vinden was, ging deze eer naar de Portugees Gonçalo Gomes. Aangezien Felix Porteiro werd gerangschikt als Silver, diende 99 Racing op zoek te gaan naar een rijder met het statuut Bronze. Uiteindelijk viel net voor de kwalificaties de keuze op Gomes om Nikita Mazepin en Neel Jani bij de staan. Gonçalo Gomes reed in 1998 met een Viper de 24 Uur van Le Mans en was de laatste jaren in de historische racerij actief. Tijdens de kwalificatie legde hij zijn eerste ronden met een LMP2 af en werd achtste op 3,6 seconden van Crews.

In LMP3 was het Torsten Kratz, aan het stuur van een Duqueine, die WTM By Rinaldi Racing beide poleposities schonk. Tom Van Rompuy, de enige Belg aan de start in het Midden-Oosten, werd op 2,2 seconden achtste. In de rangschikking van de tweede beste kwalificatieronde, werd Van Rompuy zevende.

Een zwaar ongeval van Philipp Sager met de Dinamic Porsche legde de kwalificatie voorbehouden voor GT, de eerste sessie, al snel stil. De Oostenrijker kwam op eigen kracht uit zijn wagen, die zwaar gehavend was. Ook de vangrail was beschadigd waardoor het tijdschema behoorlijk wat vertraging opliep.

In GT klokte Thomas Merrill met zijn BMW M4 GT3 de snelste tijd. De rijder van Walkenhorst Motorsport had drie tienden voorsprong op Martin Konrad met de Haupt Racing Team Mercedes.

Race 1 start vanmiddag om 13u45 Belgische tijd en is live te volgen op YouTube.

Kwalificatie race 1

Kwalificatie race 2