Familie Van Rompuy in zeer diverse race-omstandigheden

Dit weekend is er op verschillende plaatsen in de wereld alweer autosport, met zeer uiteenlopende competities. In Zweden is er het WK rally, met uiteraard de Belgische rallyvedette Thierry Neuville, maar ook vader en zoon Van Rompuy zitten niet stil. Vader Dirk, bijna 70, neemt tussen 12 en 15 februari deel aan de bekende rally voor historische wagens ‘Rallye Neige et Glace’, terwijl zoon Tom de komende weken maar liefst vier wedstrijden afwerkt in het kader van de Asian Le Mans Series als voorbereiding op zijn eerste deelname aan de mythische 24 Uur van Le Mans. Tom Van Rompuy doet dat in een LMP3-prototype van het succesvolle Luxemburgse team DKR Engineering.

Het zijn twee heel uiteenlopende werelden voor de racende familie Van Rompuy. Terwijl vader Dirk koude temperaturen trotseert in een rally op ijs en sneeuw voor historische wagens, racet zoon Tom de komende weekends in Dubai en Abu Dhabi, in de warmte van het Midden-Oosten en dat met een razendsnelle prototype.

Wij trekken richting de streken van de Doubs en de Jura aan de Frans-Zwitserse grens”, legt Dirk Van Rompuy uit. “Het is een prachtige wedstrijd in winterse omstandigheden met schitterende wagens van weleer. Opvallend is ook hoeveel Belgen hier aan de start komen, bijna twintig bolides op de goed 100 deelnemers. Zelf doen mijn corijder Jens Vanoverschelde en ikzelf het in een Porsche 914-6 uit 1970, een wagen die dus meer dan een halve eeuw oud is. Ik kijk enorm naar de vier dagen in de koude uit en we hopen uiteraard op een mooi resultaat, maar de concurrentie is niet van de poes. Zo starten ook Guino Kenis en Bjorn Vanoverschelde, de broer van mijn co, hier met een BMW 325i. Zij werden een week geleden nog tweede in de Legend Boucles Bastogne, het grootste evenement voor historische rallywagens in ons land.

In de woestijn

Tom Van Rompuy tapt dan weer uit een heel ander vaatje, tijdens zijn eerste competitie van het seizoen. Waar het grote doel van Tom dit jaar een eerste deelname aan de 24 Uur van Le Mans is, start het jaar 2023 met de Asian Le Mans Series.

“Dat kampioenschap bestaat uit vier races in amper negen dagen, wat meteen prima is om in het ritme te komen voor het seizoen 2023. Ik race er met een Duqueine LMP3, niet de wagen voor Le Mans, want daar race ik met een LMP2, een categorie hoger. Met die wagen start ik in april in de European Le Mans Series, om op te bouwen naar het hoogtepunt van het seizoen, de 24 uur van Le Mans op 10 en 11 juni.”