FIA F2: Amaury Cordeel tegen sterkste veld ooit?

In het eerste weekend van maart op de omloop van Bahrein begint het zevende seizoen van de moderne Formule 2. Aan de start ook onze landgenoot Amaury Cordeel. Hij kijkt aan tegen een zware opdracht want het deelnemersveld van deze editie 2023 is misschien wel het meest kwalitatieve startveld sedert de FIA F2 het in 2017 overnam van het ter ziele gegane GP2-kampioenschap.

Foto: © Dutch Photo Agency

Tegenstand zal er in de eerste plaats komen van zijn eigen Virtuosi teamgenoot, Jack Doohan. De Australiër, dubbel vicekampioen in de Aziatische F3 (2019-2020) en vicekampioen in de FIA F3 (2021), veranderde in 2022 het geweer van schouder, stapte zelf op bij het Red Bull Junior team en binnen bij het Alpine Academy programma. Doohan is snel, ervaren, wordt goed begeleid en heeft anno 2023 zijn blik stevig gevestigd op de titel in de Formule 2.

Volop kwaliteit

Maar er staat nog meer schoon volk aan de start van het seizoen 2023. Zo zien we er Théo Pourchaire (Frans F4 kampioen 2018, Duits F4 kampioen 2019, FIA F3 vicekampioen 2020 en FIA F2 vicekampioen 2022), Victor Martins (Frans F4 kampioen 2017, Aziatisch F3 winterkampioen 2019, Formule Renault kampioen 2020 en FIA F3 kampioen 2022) of ook nog Dennis Hauger (Italiaans F4 kampioen 2019 en FIA F3 kampioen 2021). Dit trio zal absoluut de F2 titel op hun programma hebben staan.

En dan is er nog een lijst aan outsiders zo lang als een arm. Jehan Daruvala, Enzo Fittipaldi, Zane Maloney, Frederik Vesti, Oliver Bearman, Jak Crawford, Isack Hadjar, Ayumu Iwasa, Arthur Leclerc, Roman Stanek, Clément Novalak, Richard Verschoor en Ralph Boschung. Ze toonden allemaal al in andere categorieën en andere seizoenen dat ze in staat zijn om podia te rijden, zeges te scoren en misschien dingen ze straks mee voor de titel. Tenzij Roy Nissany er toch nog mee gaat lopen. De Israëliet start straks zijn vijfde seizoen in de Formule 2 en hoort zo stilaan bij het meubilair. De titel, die haalde hij nog nooit.

Vier actieve kampioenen in F1, twee testers

Het belooft een boeiend seizoen te worden, niet enkel voor Amaury Cordeel, maar voor alle rijders die een gooi naar het kampioenschap willen doen. Dit seizoen 2023 ziet een van de beste startvelden in het bestaan van de Formule 2 “nieuwe stijl”, die het daglicht zag in 2017. Opmerkelijk: alle kampioenen van die jaren, hebben of kregen uiteindelijk een rol in de F1. En dat is een hemelsbreed verschil met de vroegere GP2. Want geef nu toe, wie kent er nog Fabio Leimer, Giorgio Pantano, Joylon Palmer of Davide Valsecchi? Maar Charles Leclerc (kampioen 2017), George Russell (2018) klinken de liefhebbers bekend, en met de komst van Nyck De Vries (2019) en Oscar Piastri (2021) tellen we nu vier actieve F1 rijders die ook F2 kampioen werden. Mick Schumacher (2020) en Felipe Drugovitch (2022) hebben een testrol.