Porsche Challenge Southern Europe: geslaagde start van nieuwe competitie

In het Spaanse Valencia is dit weekend de Porsche Sprint Challenge Southern Europe van start gegaan. De eerste meeting van de gloednieuwe wintercompetitie werd meteen een succes met niet minder dan 34 wagens aan de start van de diverse races en een geweldige sfeer zowel op als naast het asfalt. Op 11 en 12 februari vindt de tweede meeting plaats, in de Portugese Algarve op het F1-circuit van Portimao.

De filosofie van de Porsche Sprint Challenge Southern Europe is duidelijk: mooie autosport bieden op een ogenblik dat het gros van de racerij in Europa in een diepe winterslaap verkeert. Het eerste groene licht van de nieuwe competitie werd het voorbije weekend in het Spaanse Valencia gegeven en iedereen keerde met een tevreden gevoel uit Spanje terug, wat het beste voor de toekomst laat verhopen.

Series Manager Lars Plato heeft met zijn team de afgelopen weken bergen werk verzet om alles in gereedheid te brengen voor de start van de competitie en hij blikt dan ook met voldoening op het openingsweekend terug: “Ik wil vooral alle medewerkers bedanken voor hun inzet om deze nieuwe competitie in deze prima omstandigheden te laten starten en uiteraard geldt hetzelfde voor de vele aanwezige rijders en hun teams. Met niet minder dan 34 auto’s op de startgrid van de beide Divisies – Sport en Club – kunnen we niet anders dan van een geslaagde aanzet spreken. De mix van ervaren rijders, jonge wolven en snelle gentlemen drivers is dat wat we beogen en wij gaan de komende weken echt alles in het werk stellen om de deelnemers nog beter te ontvangen. Wij kijken enorm naar de races in Portimao en Barcelona uit, want met gasten uit werkelijk heel Europa en zelfs Japan en de Verenigde Staten blijkt duidelijk dat deze competitie zijn plaats op de winterse kalender van de Europese autosport heeft. Wie onze competitie in Portugal of Spanje wil ontdekken, die kan dat uiteraard nog steeds doen, hetzij met een Porsche 911 GT3 Cup – Type 992 –, hetzij met een Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport. Heel wat teams zijn in staat om bijkomende wagens in te zetten.”

Twee divisies en vier klassen

De wedstrijden zelf waren ook goed voor mooi spektakel en faire sport. In de Club Division, waarin de AM-rijders in de Porsche 911 GT3 Cup – Type 992 – het opnemen tegen de diverse Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport was de zege tot tweemaal toe voor de Amerikaan Dustin Blattner (Enrico Fulgenzi Racing). Hij haalde het in de eerste race voor de Est Thomas Kangro (Porsche Estonia) en de Belg Nicolas Vandierendonck (Q1 Trackracing). In de tweede sprint over 30 minuten zegevierde de Amerikaan voor de Nederlander Michel Arfman (Team GP Elite) en de Brit Josh Stanton (Huber Racing). Van een internationale competitie gesproken! De Brit Zac Meakin (Team Parker Racing) was tweemaal de beste in de klasse voor de Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport. Zijn teamgenoot Joe Warhurst en de Roemeen Dragos Buriu (Q1 Trackracing) mochten zowel in de eerste als de tweede race mee naar het podium.

De Pro-rijders en Pro-Am-rijders deden het eveneens tweemaal over dertig minuten in de Sport Divisie en daarin bleek nogmaals dat de competities van Porsche de perfecte omgeving zijn om jong talent te laten ontbolsteren. De amper 16-jarige Nederlander Robert De Haan die uit de karting en de F4-racerij overkomt, won tweemaal in de kleuren van Richardson Racing en in zijn zog zagen we ander jong talent: de Belg Benjamin Paque die het voor August by NGT doet. Het brons in de eerste race was voor de Duitse Sebastian Freymuth (Huber Racing) en de Brit Adam Smalley (Team Parker Racing) was goed voor de derde plek in de tweede wedstrijd.

In Pro-Am was de Brit Will Aspin (Revs Motorsport) de beste in de eerste afspraak, voor de Nederlander Lin Hodenius (Team GP Elite) en een andere Brit, Ryan Ratcliffe (Team Parker Racing). Die laatste nam revanche in de twee afspraak, met een zege, voor zijn landgenoot Will Aspin en aan andere Nederlander, Alexander Goddijn (Team GP Elite). 

Volgende afspraak van de Porsche Sprint Challenge Southern Europe voor een gevuld programma met naast de competities ook veel testgelegenheden op 11 en 12 februari in Portimao!