WRC Monte-Carlo KP8: Toyota oppermachtig, Neuville klampt aan

De 91ste Monte-Carlo is voorlopig al Toyota wat de klok slaat. De Fransman Sébastien Ogier won tot dusver zes van de acht proeven en leidt dan ook overtuigend na de eerste volledige dag in opener van het WK Rally 2023. 

Joost Custers vanuit de Monte-Carlo

Met zes beste tijden voor Ogier en één voor respectievelijk Elfyn Evans (KP6) en wereldkampioen Kalle Rovanperä (KP8), heeft Toyota voorlopig nog geen kruimel aan de concurrentie gelaten. Bij de concurrentie is Thierry Neuville voorlopig ‘best of the rest’ op 37,9 seconden van Ogier en op bijna twee seconden van de Finse wereldkampioen. “Ik rij zo hard als ik kan en beter gaat voorlopig niet en we raken niet aan hun chrono’s”, was de gelaten commentaar van de Belg na KP8 in Entrevaux. 

In het kamp van Hyundai doet Neuville het eigenlijk nog goed, want Dani Sordo en Esapekka Lappi geven respectievelijk al anderhalve en twee minuten toe. Beide rijders raken gewoon niet in het tempo en zijn zesde en achtste. 

Achter Neuville is Ott Tänak voorlopig vierde bij zijn debuut voor Ford, een goede zestien seconden achter de Belg. Elfyn Evans is na onder meer een lekke band vijfde op meer dan een minuut. 

Pierre-Louis Loubet (Ford) reed schade en moest de namiddag zonder stuurbekrachtiging rijden, wat maakt dat de Fransman, samen met Nicolas Gilsoul al op meer dan 10 minuten volgt, met in zijn zog Jourdan Serderidis en Fred Miclotte (Ford). 

In WRC2 is er voorlopig niets te doen aan Nikolay Gryazin (Skoda), die de Fransen Yohan Rossel en Stéphane Lefebvre (beide Citroën) achter zich houdt. Grégoire Munster is na een goede dag tiende in zijn M-Sport Ford Fiesta.