WRC Monte-Carlo – Martijn Wydaeghe: “Wij willen voor de titel meevechten”

Nu donderdag, 19 januari, start in het Prinsdom Monaco het World Rally Championship of WK Rally 2023. Onder de vaste deelnemers vinden we vijf Belgen, waarvan drie copiloten en één van hen is de West-Vlaming Martijn Wydaeghe. Hij gaat voor het derde opeenvolgende jaar op zoek naar de wereldtitel, naast uiteraard de beste Belg ooit in de rallysport, Thierry Neuville.

Foto: © Hyundai Motorsport

In januari 2021 verving Martijn Wydaeghe geheel onverwacht Nicolas Gilsoul, die tien seizoenen naast Thierry Neuville had gezeten. Sindsdien scoorde hij aan boord van de Hyundai die hij met Neuville deelt, niet minder dan vier WK-zeges en twaalf podiumplaatsen. Zowel in 2021, als 2022 wed het duo derde in het WK. Dit jaar zien we hen uiteraard terug, naast onder meer Nicolas Gilsoul, als corijder van de Fransman Pierre-Louis Loubet (Ford) en het jonge duo Grégoire Munster en Louis Louka in WRC2, ook met Ford.

Dit jaar lijken de sterren echter zeer gunstig te staan voor het Belgische duo Neuville-Wydaeghe, dat in de tweede helft van het WRC 2022 zeer sterk voor de dag kwam en ook de finale 2022 in Japan won. Bovendien lijkt de Koreaanse rallywagen steeds beter en beter te worden en heeft het team met de ex-F1-topman van Renault, Cyril Abiteboul, een duidelijke leider aangetrokken.

Meevechten voor de titel

Ik ga ons niet als topfavoriet naar voren schuiven, maar wij willen voor de titel meevechten”, aldus Martijn Wydaeghe net voor de afreis naar de Rally van Monte-Carlo aan Autosportwereld.be. “Maar als je het allemaal zo opsomt, dan lijkt het inderdaad dat we het seizoen veel beter kunnen aanvatten dan in 2022, toen de wagen niet optimaal was. Anderzijds verwacht ik me aan een zeer intens WK, met een strijd die tot het einde van het seizoen zal duren. We gaan de wereldkampioen in tegenstelling tot in 2022, niet in september kennen, dat staat vast. Het feit dat de laatste twee wedstrijden op asfalt zijn, maakt ook dat het echt flat-out voor die wereldtitel zal gaan, want op onverhard zie je nog als eens wat strategie in verband met de startplaatsen. Ik heb er vertrouwen in dat we zullen meevechten voor die wereldtitel, maar of we die ook effectief zullen halen, is nog afwachten.

Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe wacht een seizoen met dertien wedstrijden in het WK, een WK dat echter niet meer in ons land halthoudt.