Dakar 2023: VR Racing haalt mooie dubbele top-10!

De Dakar 2023 zit erop en hoewel de ritten in de tweede helft van de woestijnrally minder lang waren, bleken ze nog heel wat verrassingen in petto te hebben. Het Antwerpse VR Racing Team had twee wagens op podiumkoers tot de rustdag, maar de moeilijke navigatie van de tweede week resulteerden uiteindelijk in een zesde en zevende stek, wat niet wegneemt dat het hele team tevreden op deze Dakar terugkijkt.

De Dakar Classic verloopt niet zoals de snelheidsrally zelf, maar is een regularity, waarbij de teams een gemiddelde snelheid het parcours afleggen, uiteraard met wagens die ‘Classic’ zijn, dat wil zeggen, oudere auto’s uit het glorierijke verleden van de woenstijnrally. De teams moeten da gemiddelde zo perfect mogelijk benaderen, inclusief het navigeren in de woestijn.

Dirk Van Rompuy en Chris Goris (Toyota HDJ80, 923 punten) reden uiteindelijk naar de zesde plaats, één plaats beter dan die andere VR Racing Toyota HDJ80, die van Oostendenaar Erik Qvick en Jean-Marie Lurquin, zij werden dus zevende in het algemeen klassement met 1055 strafpunten. Beide duo’s zagen de finish in Damman, in de top-10, een zeer mooi resultaat gezien er bijna 100 voertuigen aan de start van de wedstrijd stonden.

Erg moe, maar tevreden

Drijvende kracht achter het team is Dirk Van Rompuy en hij toonde zich aan de finish dan ook zeer tevreden: “We haalden de finish en zijn erg moe, maar uiterst tevreden. We worden hier zesde, beste Belgen en tweede in onze klasse, wat dus een zeer mooi resultaat is. We gaan nu eerst bekomen en dan iets totaal anders doen, met name de winterrally in Frankrijk, ‘Neige et glace’, waar ik samen met Jens Van Overschelde aan de start zal staan.”

Waar zat het venijn in de tweede helft van de Dakar, is uiteraard een logische vraag: “Vooral de etappes waar de navigatie uitermate moeilijk was, hebben ons punten gekost wegens een gebrek aan ervaring dat geven we grif toe. Volgende keer overkomt ons dat niet meer.”